Az új tulajdonosokkal új arculat is érkezik
Fotó: Shutterstock

Nevet változtat az Aegon

A Vienna Insurance Group (VIG) és a magyar állam tulajdonrészt vásárolt az Aegonban. Az új tulajdonosokkal kötött megegyezés értelmében néhány hónapon belül nevet változtat a cég.


Új nevet kap az Aegon

Alfa - így fogják hívni szeptembertől az Aegont. Egészen pontosan az Aegon Magyarország Biztosító neve Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-re, az Aegon Nyugdíjpénztár megnevezése pedig Alfa VIG Pénztárszolgáltató Zrt-re változik. Továbbá az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. a későbbiekben VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. néven lesz jelen a piacon - közölte az Aegon.

Az új márkanevet piackutatás után választották ki. A cég szerint ez a név egyszerre tükröz megbízhatóságot és kiválóságot, amely stabil alapot adhat az ügyfélkapcsolataiknak. Az Alfa megnevezés rövid, könnyen kimondható és megjegyezhető, valamint nemzetközileg értelmezhető – jegyzi meg a Napi.hu.

Az Aegon kiemelte, hogy a névváltás miatt a társaság nagyjából másfél millió ügyfelének semmilyen teendője nincs. Szerződéseik továbbra is érvényesek, biztosítási védelmük változatlan. A biztosításaikkal kapcsolatos ügyeiket is a megszokott módon tudják intézni.

Új arculat

Az ausztriai székhelyű VIG csoport Magyarországon Union Biztosító névén ismert. Az Aegon nagyjából két évvel ezelőtt döntött róla, hogy eladja egyes kelet- és közép európai érdekeltségeit az osztrák cégnek. A jövőben azonban – ahogyan már említettük – a magyar állam is szerepet fog vállalni a működésében, bár kisebbségi tulajdonosként.

Multibrand stratégiát kívánnak követni az új tulajdonosok, vagyis a két érdekeltség külön üzleti szereplőként fogja folytatni a munkát. Az Union Biztosító mellett az Alfa új márka- és arculati elemek folytatja a munkát.

Az előzmények

Januárban írtunk róla, hogy az akkor még csak tervezett magyarországi felvásárlás egy nagyobb ügylet része, hiszen a VIG meg kívánta venni az Aegon lengyel, román és török érdekeltségeinek egy részét is.

Azelőtt, hogy az uniós bizottság engedélyezte volna az ügyletet, Magyarország vétóhatározatot adott ki. A kormány azzal érvelt, hogy a felvásárlás veszélyeztetné az ország jogos érdekeit. Az uniós testület október végén indított vizsgálatot az ügyben.

Brüsszel véleménye az volt, hogy a magyar döntés sérti az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikkét. Az ugyanis kimondja, hogy a brüsszeli testület kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az uniós léptékű összefonódások vizsgálatára.

Az Aegon azonban néhány hete arról tájékoztatott, hogy a VIG megkapta a magyar hatóságok jóváhagyását az üzlethez. A VIG-csoport magyarországi üzletágában a Corvinus magyar állami holding 45 százalékos tulajdoni részesedést szerez.


The Conversation

Ne hagyd ki!