Sokat változtak a vásárlási trendek a tavaly húsvéti időszakhoz képest
Fotó: Shutterstock

Így készülj, ha ma intézed a  húsvéti nagybevásárlást!

Az infláció ellenére is a tavalyinál jelentősebb keresletre számítanak a nagyobb üzletláncok, a vásárlási trendek azonban igencsak megváltoztak egy év alatt. Tömegeket várnak csütörtökön és szombaton az üzletekbe.


Növekszik a forgalom

Az infláció óvatosabbá teszi a vásárlókat, többet válogatnak, de a drágulás ellenére mennyiségben is bővülni fog a húsvéti forgalom a tavalyihoz képest. (…) Ebben az időszakban megugrik a vásárlás élelmiszerekből, de most nagyon élénk az iparcikküzletek forgalma is. A keresetek emelkedése és az év eleji juttatások miatt nőtt a háztartások vásárlóereje, ami megjelenik az üzletekben”

- nyilatkozta a vásárlási trendekről Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.

Valóban jelentős lehet a kereslet

Az Aldi is nagyobb forgalomra számít az ünnep alkalmával, mint amekkora tavaly húsvétkor volt. A vásárlások értéke ilyenkor 30-40 százalékkal is meghaladhatja az átlagosnak mondhatót. Részben annak tulajdonítják a kereslet élénkülését, hogy idén a húsvét a fizetés utáni napokra esik. Az Aldiban leginkább az élelmiszerek iránt nőtt meg a kereslet, azonban különösen nagy lett a vevők árérzékenysége. A vásárlóik jelentős része az olcsóbb, az akciós és a kuponakciós termékeket keresi.

Az Auchan is több mint 10 százalékos forgalomnövekedéssel számol tavaly húsvéthoz képest. Az ünnepi édességek darabeladásában kétszámjegyű a növekedésük, és sonkából is nagyjából tizedével fogyott több eddig mint egy évvel ezelőtt, azonban az Auchan-ben is inkább az akciós termékeket keresik. Ők a pandémia miatti korlátozások feloldásában látják a növekedés egyik jelentős okát.

A CBA forgalma az Auchan-ével nagyjából megegyező mértékben nőtt. Megjegyzik, hogy a decemberi szintet nem fogják túlszárnyalni, azonban ilyenkor az online forgalmuk is megélénkül. Szerintük is szerencsés, hogy a húsvét a fizetések utáni időszakra esik.

A Penny is jelnetős bővülést vár, hiszen a karácsony után ez az időszak minden évben a legforgalmasabb, az éves forgalmuk 4 százalékát hozza. A cég véleménye szerint a SZÉP-kártya kiterjesztése a kiskereskedelmi szektorra hozta a keresletük növekedésének egy jelentős részét a tavalyi évhez képest.

A Spar is bővülő forgalommal számol, elsősorban a koronavírus korlátozások feloldása miatt. A korábbi vásárlási szokásokhoz képest azonban azt tapasztalják, hogy az alacsonyabb árfekvésű termékeik iránt emelkedett a kereslet.

A Tesco a járvány előtti vásárlási kedv visszatértét várja az idei húsvéttól, így a 2019-eshez hasonló forgalommal kalkulál. Az ő vásárlóik is a kedvezőbb árú élelmiszerek felé tolódtak el. Igaz ez a magasabb jövedelmű vevőikre is, bár kisebb mértékben. Emellett az ő esetükben sem fogja megközelíteni a mostani a karácsonyi forgalmat.

Ünnepi nyitvatartás

Húsvét alkalmával a legtöbb élelmiszerbolt pénteken, vasárnap és hétfőn zárva tart, azonban akadhatnak kivételek. Ha érdekel a nagyobb élelmiszerláncok, valamin a dohányboltok és egyéb egységek várható ünnepi nyitvatartása, arról EBBEN a cikkünkben olvashatsz bővebben. Az ügyeleti rend szerint szolgálatot ellátó gyógyszertárakról pedig az OGYÉI honlapján érdemes tájékozódnod.


Ne hagyd ki!