Egyébként is világszerte drágul a kakaó
Fotó: Shutterstock

Árat emel az ismert csokoládégyártó

Akárcsak tavaly, idén is emeli az árait a Lindt & Sprüngli csokoládégyártó. A drágulást a magas energia- és nyersanyagköltséggel magyarázzák. Ráadásul elkerülhetetlennek tűnik a világpiacon a kakaó, így a csokoládé drágulása is.


Drágábbak lesznek a Lindt & Sprüngli termékei

A svájci Lindt & Sprüngli csokoládégyártó közölte, 569,7 millió frank (217 milliárd forintot) adózott eredménnyel zárta 2022-t, ami 16,1 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Ez az 566 millió frankos elemzői várakozást is felülmúlta. A vállalat még januárban közölte, 8,4 százalékos organikus árbevétel-növekedést sikerült elérnie tavaly.

Hozzátették, a tavalyihoz hasonlóan valószínűleg idén is emelni fogják az áraikat. Akkor 4 százalékkal növelték a termékeik árszintjét. A drágulást a magas nyersanyagköltségekkel és az energiaárakkal indokolták.

Megerősítették a korábbi tájékoztatásukat, miszerint 2023-ra 6-8 százalék organikus bevételnövekedést várnak. A tavalyi teljesítményük alapján 1300 frank osztalékot (közel 500 ezer forint) fizethetnek részvényenként a 2021. évi 1200 frank után. Egyébként a Lindt & Sprüngli tavaly augusztusban jelentette be, elhagyja az orosz piacot.

A kakaópiaci problémák miatt is növekedhet a csoki ára

Ahogyan a svájci csokoládégyár közleménye is említette, növekedtek az ágazat által használt nyersanyagok árai. Ebbe a kategóriába tartozik a kakaó. Jelenlen Afrika kakaótermesztése a legjelentősebb a kontinensek között, azonban az Egyenlítő mentén más földrészeken is vannak ültetvények. A kakaó, így a csokoládé árát is közvetlenül befolyásolja a kakaóbabtermés várható mennyisége és minősége.

A Nemzetközi Kakaószövetség ágazati értékelésére alapán manapság a kakaóellátási láncokban a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik. A világ kakaó-termőterülete 4-5 millió hektár, de a termés 90 százaléka 2-5 hektáros kisbirtokokon történik. Jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok termesztik. Ők annyira nyomott áron tudják értékesíteni a kakaóbabot, hogy a bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elég. Emiatt a fiatalabbak sokan felhagynak a termesztéssel.

A kis bevételek hatással vannak a kakaótermesztés módszereire is. A technológia jellemzően elavult, így nem igazán tudnak szembeszállni a klímaváltozással az ültetvények. A novemberben kiadott előrejelzés még kedvező volt a 2022/2023-as kakaóévre, ugyanakkor az év elején már jelentős terméskiesést vetítetek elő. Ez részben az elefántcsontparti ültetvények várható pusztulásának, részben Nigéria gazdaságpolitikai reformjának tulajdonítható.

A globális kakaóbabtermelés nehézségekkel küzd, azonban a kakaó kereslete 2-3 százalékkal emelkedik évente. Emiatt a nemzetközi szervezet szerint csak úgy lehet esélye a kakaóbab piacának, ha javul a termesztők jövedelmi helyzete, így végrehajthatják a szükséges fejlesztéseket az ültetvényeken. Máskülönben jelentősen csökkenni fog a termőterület. A hozam növelése is a fejlett technológiával érhető el hosszútávon, nem pedig a jelenleg zajló erdőirtásokkal és új ültetvények ültetésével.

Mindezek miatt a kakaó, így a csokoládé árának az emelkedése várható a jövőben. Akkor is, ha sikerül emelni a termelői árakon, és akkor is, ha nem.

The Conversation

Ne hagyd ki!