A kakaó mellett gondok vannak az édességipar egy másik alapanyagával, a cukorral is
Fotó: Shutterstock

Elkerülhetetlennek tűnik a kakaó és a csokoládé drágulása

Számos kedvezőtlen hatás érte a globális kakaószektort az elmúlt hónapokban. Több országban a kakaóültetvényeket károsító száraz időjárás okoz gondot. Az egyik legnagyobb termelőnek, Nigériának pedig azért esett vissza háromnegyedével a kakaóexportja, mert problémák merültek fel az készpénzellátásában.


Problémák a kakaópiacon

Jelenlen Afrika kakaótermesztése a legjelentősebb a kontinensek között, azonban az Egyenlítő mentén más földrészeken is vannak ültetvények. A kakaó, így a csokoládé árát is közvetlenül befolyásolja a kakaóbabtermés várható mennyisége és minősége - írja a Napi.hu

A Nemzetközi Kakaószövetség ágazati értékelésére alapán manapság a kakaóellátási láncokban a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik. A világ kakaó-termőterülete 4-5 millió hektár, de a termés 90 százaléka 2-5 hektáros kisbirtokokon történik. Jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok termesztik. Ők annyira nyomott áron tudják értékesíteni a kakaóbabot, hogy a bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elég. Emiatt a fiatalabbak sokan felhagynak a termesztéssel.

A kis bevételek hatással vannak a kakaótermesztés módszereire is. A technológia jellemzően elavult, így nem igazán tudnak szembeszállni a klímaváltozással az ültetvények. A novemberben kiadott előrejelzés még kedvező volt a 2022/2023-as kakaóévre, ugyanakkor az év elején már jelentős terméskiesést vetítetek elő. Ez részben az elefántcsontparti ültetvények várható pusztulásának, részben Nigéria gazdaságpolitikai reformjának tulajdonítható.

A globális kakaóbabtermelés nehézségekkel küzd, azonban a kakaó kereslete 2-3 százalékkal emelkedik évente. Emiatt a nemzetközi szervezet szerint csak úgy lehet esélye a kakaóbab piacának, ha javul a termesztők jövedelmi helyzete, így végrehajthatják a szükséges fejlesztéseket az ültetvényeken. Máskülönben jelentősen csökkenni fog a termőterület. A hozam növelése is a fejlett technológiával érhető el hosszútávon, nem pedig a jelenleg zajló erdőirtásokkal és új ültetvények ültetésével.

Mindezek miatt a kakaó, így a csokoládé árának az emelkedése várható a jövőben. Akkor is, ha sikerül emelni a termelői árakon, és akkor is, ha nem.

Kevés a cukor

A kakaó mellett az édességipar egy másik alapanyagával, a cukorral is gondok vannak. Európa cukorhiánnyal küzd 2021 óta, de a kontinensen kívül is csökken a kínálat. Emelkednek az árak, nőnek a szállítási költségek, valamint az ellátási láncok is szakadoznak. Emellett Magyarországon a kilós kristálycukor alacsony hatósági ára sem kedvez a behozatalnak. Arról, hogy mikor javulhat a helyzet, a szakértők egyelőre nem tudnak mit mondani.

A magyar cukortermelés nem elegendő a hazai fogyasztás kielégítésére. Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők csökkentették a termőterületet. Amíg 2017-ben több mint 17 ezer hektáron termesztettek nálunk cukorrépát, addig tavaly csak 10 500 hektáron, idén pedig 9 600 hektáron. A helyzetet súlyosbította az aszály, így az idén egyébként sem számíthatunk jó cukorrépatermésre. Pedig, ha kevés lesz a cukorrépa, az a cukor árának az emelkedéséhez vezethet.

Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés 80 ezer tonna volt 2021-ben az ország egyetlen cukorgyárában, Kaposváron, tavaly pedig 40-50 ezerre mérséklődhetett.

Ne hagyd ki!