Nem lesz hiány csokoládéból, de más problémák felmerülhetnek vele
Fotó: Shutterstock

Aggódhatnak a csokoládé szerelmesei

A klímaváltozás a kakaóbab-termesztésre is rányomja a bélyegét. Egyre rosszabb az ágazat helyzete, ami veszélybe sodorja a csokoládéipar jövőjét. Emellett az édességipar egy másik fontos alapanyagával, a cukorral is problémák vannak.


Fenyeget csokoládéhiány?

Elefántcsontpart a világ vezető kakaóbab-termelője, az ágazat az ország GDP-jének 15 százalékát termeli ki. A táblás csokoládék alapanyagának nagyjából a fele innen származik. Azonban komoly veszély fenyegeti az ágazatot, hiszen ki van téve az egyre kiszámíthatatlanabb időjárásnak.

Sok gazdálkodónk, akik általában 500 kilogrammot szoktak termeszteni, az idén csak 200 kilóra számíthatnak, ami nagy gondot jelent

- idézi Jean Yao Brou-t, az Anouanze szövetkezet főtitkárát a VG.

A második legnagyobb termelő Ghána. Őket is érinti az éghajlatváltozás, hiszen szintén visszaesett a termelésük a szeszélyes, időnként aszályos időjárás miatt.

Az ENSZ klímacsúcsa néhány napja ért véget, ott szintén szóba kerültek a globális kakaóbab-termesztés problémái is – írja a My Joy Online. Felmerült, hogy a kakaóbab-termesztő gazdák erdőirtása is hozzájárul a globális éghajlatváltozáshoz, ezért fel kellene szólítani őket fenntarthatósági lépésekre. Azonban azzal védekeztek, hogy az ágazat mindössze 0,04 százalékkal veszi ki a részét a környezetkárosításból.

Összegzésképpen nem kell tartani attól, hogy a közeljövőben eltűnhet a csokoládé az üzletek polcairól, de felléphet termékszámcsökkenés, valamint jelentős drágulás, hiszen meg kell fizetni a fenntartható gazdálkodás árát.

Kakaó még van, de cukor már kevésbé

Amíg kakaóból csak hiány fenyeget, az édességipar egy másik alapanyagából, a cukorból már fel is lépett. Európa cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és előreláthatólag jövőre sem lesz elég cukor.

A kontinensen kívül is csökken a kínálat, emelkednek az árak, nőnek a szállítási költségek, valamint az ellátási láncok is szakadoznak. Emellett Magyarországra a kilós kristálycukor alacsony hatósági ára sem kedvez a behozatalnak. Arról, hogy mikor javulhat a helyzet, a szakértők egyelőre nem tudnak mit mondani.

A magyar cukortermelés sem elegendő a hazai fogyasztás kielégítésére. Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők csökkentették a termőterületet. Amíg 2017-ben több mint 17 ezer hektáron termesztettek nálunk cukorrépát, addig tavaly csak 10 500 hektáron, idén pedig 9 600 hektáron. A helyzetet súlyosbította az aszály, így az idén egyébként sem számíthatunk jó cukorrépatermésre. Pedig, ha kevés lesz a cukorrépa, az a cukor árának az emelkedéséhez vezethet.

Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés 80 ezer tonna volt tavaly az ország egyetlen cukorgyárában, Kaposváron, idén pedig 40-50 ezerre mérséklődhet. Várhatóan a cukorfogyasztás negyedét sem tudja előállítani hazánk cukoripara 2022-ben.


Ne hagyd ki!