Orosz tulaj és ukrán beszállítók állnak a cég mögött
Fotó: Shutterstock

Nem igazán acélos a Dunaferr helyzete

Évek óta nehézségekkel küzd a Dunaferr, tavaly év végén azonban bíztató hírek érkeztek a cégről. Az ukrajnai válság azonban úgy tűnik, hogy tovább mélyítette a dunaújvárosi vállalat problémáit.


Úgy tűnt, jó mederben haladtak a dolgok a Dunaferrnél

Tavaly decemberben tíz százalékos fizetésemelést és százezer forintos év végi bónuszt adott a Dunaferr az alkalmazottainak. Emellett 12 hónap után a dolgozók ismét egy összegben kapták meg a fizetésüket. A jelek tehát arra utaltak, hogy kezd egyenesbe jönni a cég egy nehézkes időszak után – írja a 24.hu.

A vállalat márciusban is optimista közleményt adott ki az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Ebben arról írtak, hogy biztosított a nyersanyagellátásuk, és nagyobb fennakadásoktól nem tartanak a harcok miatt. Emellett vészforgatókönyvvel is készültek, ezért módosították a beszerzési útvonalaikat. Tudni kell ugyanis, hogy a cég nagyrészt keleti szomszédunktól szerezte be a nyersanyagait a gyártáshoz.

Valami nincs rendben

A háború óta éppen csak életben tartják a gyárat, működik, de nagyon alacsony kapacitással. Se alapanyaguk, se pedig megrendelésük sincsen igazán. Vegetálnak

– nyilatkozta a Dunai Vasműről László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Az alelnök emellett arról is tájékoztatott, hogy a helyi szakszervezet továbbra sem léphet be a gyár területére. A kirúgott szakszervezeti vezetőkkel kapcsolatos perben pedig továbbra sincsen előrelépés. Úgy tudja, hogy sokan mondanak fel a cégnél annak ellenére, hogy a fizetések már rendben érkeznek.

Főleg az idősebbek maradnak, akik már nem nagyon tudnának máshova menni, de aki lát jobb lehetőséget, gondolkodás nélkül elmegy. Valójában senki nem lát jövőt a Dunaferrben

– nyilatkozta László Zsolt.

Munkaerőhiány és orosz kapcsolatok

Hiába a cég alacsony gyártókapacitásáról szóló pletykát, így is munkaerőhiány lehet az üzemben. Erről árulkodik, hogy a Dunnafer azonnali kezdéssel ajánlott munkát a háború elől menekülőknek.

A vállalat közel száz főnek tud azonnal munkát biztosítani üzemeiben, különböző munkakörökben. A kezdeményezésben munkát vállalni szándékozó emberek számára bért, lakhatási támogatást, egyszeri rendkívüli munkakezdési segélyt és más juttatásokat is biztosít a Dunaferr

– áll a vállalat közleményében.

Továbbá az sem érintheti jól a Vasművet, hogy a tulajdonosukat, az orosz állami bankot, azaz a Vnyesekomonbankot (VEB) március elején kizárta a SWIFT-rendszerből az Európai Unió.

Ne hagyd ki!