Nehéz helyzetben a gazdaságok
Fotó: Shutterstock

Eszel, iszol? Megmutatjuk, miért lesz drágább

A felvásárlási árak jelentős növelésében látja a kiutat a növénytermésztés és az állattenyésztés válságából a hazai szakember. Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián beszélt erről a szakma képviselőinek.


Elszálltak a költségek

Évtizedek óta nem látott drágulás tapasztalható a növénytermesztésben és állattenyésztésben. Remek példa erre, hogy mintegy 108 millió forintos éves költségnövekedés tapasztalható egy 500 tejelő tehenet számláló állomány tartása esetében, évi 4,5 millió liter tej termelése mellett. Egy hasonló méretű, kocás sertéstelepnél pedig 200 millió forint többletköltséggel kell számolni. Egy ugyanekkora szarvasmarhatelepnek pedig 70 millió forinttal nőttek a kiadásai egyetlen év alatt - Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója beszélt erről a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián az Agrárszektor.hu cikke szerint.

„Jelenleg nem csupán krízishelyzetről beszélhetünk, hanem egy olyan válságról, amilyenre az elmúlt három évtizedben biztosan nem volt példa. Voltak már ugyan magas árak, de ilyen hosszú ideig, ilyen masszívan nem tartottak ki, és ennyire még biztosan nem vált el egymástól a növénytermesztés és állattenyésztés jövedelmezősége, mint most”

– nyilatkozta a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

A Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt a közép-európai térség egyik meghatározó vállalata. 2020-ban 950 ezer tonna késztáppal egyenértékű terméket állítottak elő, és ezzel Magyarország takarmányellátásának több mint 26 százalékát koordinálták – áll a cég honlapján.

Ez lehet a megoldás

A szakember említést tett arról is, hogy a boltokba kerülő termékek esetében is tapasztalható már a drágulás. A sertéstarja például 10-12 százalékkal, a tojás 10 százalékkal, a friss csirkemellfilé pedig 17 százalékkal kerül többe, mint tavaly. Ezeken az árakon azonban még minidig nem érezhető az a költségnövekedés, amire az inputanyagok drágulása generál a mezőgazdaságban. A vezérigazgató szerint viszont a növénytermesztés és az állattenyésztés válságából a felvásárlási árak növekedése kiutat jelenthet.

„Teljesen összekuszálódott és átmozgott a piac, a takarmányban átlagosan 70 százalékos növekedés tapasztalható, a munkabérek esetén 7 százalék, az energiaáraknál pedig átlagosan 70 százalékos növekedésről beszélhetünk. Húzhatjuk, halaszthatjuk, de az a fő kérdés, mikor érünk el egy kilogrammonként 600 forintos hízófelvásárláshoz, egy 350 forintos broiler húsfelvásárláshoz, illetve egy literenként 140 forintos tejárhoz. Amíg ezek nincsenek, addig veszteséget termel az ágazat”

– mondta Kulik Zoltán.


Ne hagyd ki!