Volt, aki 160 millió forintot sem sajnált egy modern magyar festményért
Forrás: MTI

Művészet forintosítva, ennyit fizetnek a magyar festők műveiért

Aba-Novák Vilmos és Márffy Ödön modern magyar festők egy-egy műve jócskán százmillió forint felett kelt el egy árverésen, azonban számos más kép is sok tízmillióért cserélt gazdát. Mutatjuk, mennyit ér manapság a modern magyar festészet!


Több száz kép az aukción

A Budapest Marriott Hotelben tartották meg idén a Kieselbach Galéria esti tavaszi árverését. Az aukción 235 műre lehetett licitálni, egyes tételekért több tízmillió forintot is kifizettek a gyűjtők, valamint két festmény jóvalszázmillió felett kelt el.

A legértékesebb kép Márffy Ödön zebegényi téglagyárat ábrázoló tájképe lett (a pontos címe: Zebegény, lelátás műteremre), amelyért 160 millió forintot sem sajnáltak. A második legdrágább alkotás egy külföldi gyűjteményből hazatért festmény volt, Aba-Novák Vilmos: Róma melletti kisváros (Subiaco) című műve, melyért 120 millió forintot fizettek. A harmadik legtöbb pénzért értékesített műalkotás pedig Vaszary János Parkban című műve lett, 95 millió forintért.
A műtárgy piac erejét mutatja az is, hogy az online térnek köszönhetően a különleges művekért egyre többen licitálnak külföldről is, és az a tendencia látható, hogy növekszik a balatoni és budapesti tájképek iránti érdeklődés

- nyilatkozta Kieselbach Tamás galériavezető.

Néhány kivételesen magas áron értékesített mű az aukcióról

  • Perlrott-Csaba Vilmos: Műtermi csendélet - 90 millió forint
  • Schadl János: Emberek, legyetek tiszták! - 65 millió forint
  • Szabó Vladimir: Istentől elhagyatott táj - 60 millió forint
  • Galimberti Sándor: A város dinamikája - 50 millió forint
  • Klie Zoltán: Párizsi pályaudvar - 50 millió forint
  • Battyány Gyula: Virágok (Életfa) - 44 millió forint
  • Pál István: Csendélet - 44 millió forint
  • Anna Margit: Vetköző önarckép - 30 millió forint
  • Bélaváry Alice Harmónia: Harmónia (Csillagok között) - 24 millió forint

Tavaly 110 millió volt a belépő a TOP10-be a hazai műtárgypiacon

Január közepén írtunk róla, hogy a koronavírus-járvány a hazai műkereskedelem működését is átalakította. Általánossá váltak a hibrid árverések, ami elősegítette a műgyűjtői kör kiszélesedését. A 2021-es év legnagyobb szenzációja, hogy a Virág Judit Galéria téli árverésén Csontváry-Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye csaknem egy évtized után megdöntötte a hazai aukciós rekordot, de a 10 legmagasabb áron értékesített mű mindegyike átlépte a 100 millió forintos határt.

A legértékesebb műalkotások tavaly

Ne hagyd ki!