Elgondolkodtatóan sok megy kedélyjavító gyógyszerekre
Fotó: Shutterstock

Több antidepresszáns fogy, mióta vége a világjárványnak

Több vénykötvényes kedélyjavító és antibiotikum fogyott januárban Magyarországon, mint 2022 első hónapjában, ami trendfordító időszak volt a világjárvánnyal jobban érintett évek legelejéhez képest. Azonban összességében egy százalékkal kevesebb doboz gyógyszert értékesítettek a patikák.


Több pénzért fogyott kevesebb gyógyszer

Egy százalékkal csökkent a patikákban értékesített dobozos gyógyszerek mennyisége januárban éves alapon.

Influenzaszezon nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés. Még úgy is, hogy egyébként a 2022. januárihoz mérten idén januárban 7,4 százalékkal több, összesen 632 ezer doboz vényköteles, támogatott antibiotikumot értékesítettek a hazai gyógyszertárak

- nyilatkozta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője a VG-nek.

Szorongáscsökkentőkre és fertőzés elleni szerekre is több ment januárban, mint egy évvel azelőtt. A kiadásnövekedésben szerepe van a távolságtartás megszűntetésének és az inflációnak is a szakember szerint.

Egyre több kedélyjavító fogy

Az adatelemző cég tájékoztatása alapján a támogatott vényköteles antidepresszánsok forgalma januárban 1 milliárd 50 millió forintot tett ki. Szinte pontosan annyit, mint a világjárvány előtt, 2019 januárjában. Az adat újbóli növekedést jelez, ugyanis 2021-ben 918 millióért, 2022 első hónapjában pedig 980 millió forintért értékesítettek vényköteles antidepresszánsokat hazánkban.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) legutóbbi prognózisa szerint idén 2–5 százalékkal csökkenhet az értékesített dobozok száma minden termékkörben, miután a vásárlóerő csökkenése tapasztalható. Úgy tűnik, a rendszeresen gyógyszert szedők most úgy spórolnak, hogy kihagynak egy-egy adag gyógyszert, így tovább tartanak a megvásárolt készleteik.

Az átlagköltés még így is emelkedett, a tb-támogatott vényköteles gyógyszert szedők dobozonként átlagosan 2350 forintot hagynak a patikában, ez tavaly januárban 2100 forint volt. (…) A tb-támogatott vényköteleseknél nem történhetett tényleges áremelkedés, csak az új gyógyszerek drágábban kerülnek a támogatási körbe, és a betegek jobban bíznak az új fejlesztésű szerekben

- nyilatkozat Farsang Bence.

Hozzátette, a koronavírus-járvány alatt különösen sok krónikus beteg elhunyt. Ez hozzájárult a támogatott gyógyszerfogyasztás csökkenéséhez is.

Sok gyógyszer hiányzik, de helyettesíthetők

Egyébként több mint 1500 gyógyszerből van hiány hónapok óta Magyarországon. Ezek listáján számos vény nélkül kapható OTC (over the counter) készítmény szerepelt. Emellett egyes antibiotikumokból, vagy injekciófajtákból is szúk a kínálat.

A betegek megijednek, ha bizonyos márkák nem kaphatók a patikákban. Pedig a vény nélküli szerek esetében nem lehet olyan szituációt elképzelni, amikor a gyógyszerész ne tudna alternatívát kínálni a betegnek, ami ugyanazzal a hatóanyaggal ugyanazt a célt el tudja érni

- nyilatkozta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke néhány hete.

Ne hagyd ki!