Sok készítmény hiánycikk, de elérhetők helyettesítő termékek
Fotó: Shutterstock

Minket is elért a gyógyszerhiány

Magyarországra is begyűrűzött az európai gyógyszerhiány. Több mint 1500 készítményből lépett fel hiány az országban. Viszont jó hír a betegeknek, hogy az esetek többségében vannak készleten helyettesítő termékek.


Nemzetközi gyógyszerhiány

Arról tájékoztatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy egész Európában gyógyszerhiány lépett fel, amely begyűrűzött hazánkba is.

A koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború következtében valóban érzékelhetőek a világban ellátási nehézségek a gyógyszerpiacon mind a gyógyszeranyagok, mind a csomagolóanyagok gyártása, szállítása területén, amik Magyarországot is érintik

- idézi az OGYÉI-t a Napi.hu.

Hiány van például egyes szorongáscsökkentőkből, bizonyos antibiotikumokból, valamint néhány fajta szemészeti készítményből is. Az OGYÉI honlapján elérhető adatok szerint mintegy 1545 gyártmányt érint a probléma. Azonban a legtöbb esetben elérhetők helyettesítő termékek.

A vény nélkül kapható (OTC) készítményekből jelenleg egy-két megfázás elleni termékhez lehet nehezebben hozzájutni, de ezek a problémák a jövő év elejére várhatóan megoldódnak. Valamint OTC kategóriában is vannak helyettesítő termékek.

A gyógyszerhiány okai

A termékhiány leginkább gyártási gondokkal, a megnövekedett igényekkel, piaci megfontolással, hatóanyag vagy egyéb ellátási problémákkal, valamint szállítási vagy raktározási nehézségekkel magyarázható.

Emellett gyakran azért kerül le egy gyógyszer a hazai és nemzetközi gyógyszerpalettáról, mert elavult. Ezeket korszerűbb, biztonságosabb és kevesebb mellékhatással alkalmazható készítmények váltják.

Az OGYÉI felhívja rá a figyelmet, hogy a vényköteles gyógyszerek, így az antibiotikumok rendelése minden esetben orvosi kompetencia, hiszen a nem megfelelő alkalmazásuk súlyos következményekkel járhat. Ha valakinek a rendszeresen szedett gyógyszere nem elérhető, akkor konzultáljon a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel.

Hangsúlyozzák, hogy az Európai Unió illetékes szervei és azon belül az OGYÉI is mindent megtesznek azért, hogy mielőbb javítsanak a helyzeten.

Patikák bezárási hullámától tartanak a szakértők

Nem a gyógyszerhiány az egyetlen probléma, ami manapság sújtja a patikákat. Két-háromszorosára ugrott a rezsijük, ami sokszor nem teszi lehetővé a gazdaságos működést. Nagyjából a gyógyszertárok 20 százaléka lehet veszélyben. Főleg azok küzdenek, amelyek kistelepüléseken üzemelnek és kisebb forgalmat bonyolítanak – nyilatkozta Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke.

Az elnök tájékoztatását Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója is megerősítette. Azonban hozzátette, hogy ha a kistelepülések patikusainak a kereskedelmi tevékenység lenne a legfontosabb, már rég nem lennének patikusok.

Mikola Bálint elmondta, hogy a Szövetég felmérése szerint a háziorvosi kontaktusokhoz képest több mint háromszorosára nőtt a patikába járók száma az elmúlt két évben. Ezzel párhuzamosan a gyógyszerészek a korábbi 8 perces átlag helyett már 13 percet foglalkoznak egy beteggel. Emellett kiemelte, hogy fontos lenne az adharencia is (adharencia, vagyis az orvosi utasítások betartása – a szerk.), mivel a betegek több mint fele nem úgy szedi a gyógyszerét, ahogyan kellene.

Ne hagyd ki!