Veszélyben lehet minden ötödik gyógyszertár
Fotó: Shutterstock

Orvosság a magas rezsi ellen? A patikák is ráfázhatnak

A patikákat is sújtja a rezsiszámlák megugrása. Több gyógyszertárt a bezárás fenyeget az elszálló költségek miatt. Leginkább a kisebb forgalmú, kisebb településeken lévő egységek lehetnek rossz helyzetben.


Patikák bezárási hullámától tartanak a szakértők

Két-háromszorosára ugrott a patikák rezsije, ami sok esetben nem teszi lehetővé a gazdaságos működésüket. Nagyjából a gyógyszertárok 20 százaléka lehet veszélyben. Főleg azok küzdenek, amelyek kistelepüléseken üzemelnek és kisebb forgalmat bonyolítanak – nyilatkozta Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke a Napi.hu-nak.

Az elnök tájékoztatását Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója is megerősítette. Azonban hozzátette, hogy ha a kistelepülések patikusainak a kereskedelmi tevékenység lenne a legfontosabb, már rég nem lennének patikusok.

Mikola Bálint elmondta, hogy a Szövetég felmérése szerint a háziorvosi kontaktusokhoz képest több mint háromszorosára nőtt a patikába járók száma az elmúlt két évben. Ezzel párhuzamosan a gyógyszerészek a korábbi 8 perces átlag helyett már 13 percet foglalkoznak egy beteggel. Emellett kiemelte, hogy fontos lenne az adharencia is (adharencia, vagyis az orvosi utasítások betartása – a szerk.), mivel a betegek több mint fele nem úgy szedi a gyógyszerét, ahogyan kellene.

Gyengébb időszak várhat a magánegészségügyre is

Ha az egészségügynél tartunk: a forgalom visszaesését hozta a koronavírus-járvány kezdeti időszaka a magánegészségügyben, később a pandémia mégis a szektor jelentős bővülését eredményezte. Többen pártoltak el ebben az időszakban az állami egészségügytől Remete Gergő, a PwC Magyarország egészségügyi tanácsadó munkacsoportjának vezetője szerint.

Amikor a közfinanszírozott ellátás a veszélyhelyzeti felkészüléssel és a pandémia elleni harccal volt elfoglalva, akkor megjelentek új páciensrétegek is magánegészségügyi szolgáltatóknál. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti bevételkiesésük az a későbbi időszakokban megtérült, és magasabb árbevételt generáltak a pandémiát követő időszakban, mint előtte jellemző volt

- nyilatkozta a szakember.

Azonban Remete szerint hamarosan megtörhet a magánegészségügy lendülete, ami a kiemelkedően magas inflációval és a szabályozási környezet korrekciójával magyarázható. Az egészségügy humánerőforrás-centrikus, a szabályozás viszont növelte a küzdelmet a dolgozókért a magán és az állami szektor között.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony szabályozása együtt járt egy béremeléssel, ez kiélezte a harcot a bérek tekintetében a két szektor között, és a magánegészségügy, hogy meg tudja tartani humán erőforrásait, folyamatos emelésre kényszerült. A bérek emelése viszont beépül az árba, és mint minden szektorban manapság az országban az infláció is érezteti hatását. Ezek mind-mind a szolgáltatások áraiba épülnek be

– tette hozzá a vezető.

Ne hagyd ki!