A gazdasági környezet az egészségügyre is hatással van
Fotó: Shutterstock

A magánegészségügy is ráfázhat a drágulásra

A kiugróan magas infláció miatt jelentősen emelkedhetneka magánegészségügyi ellátás költségei. A drágulás visszavetheti a szektor eddigi dinamikus növekedését, hiszen többen visszafordulhatnak az anyagilag kedvezőbb állami egészségügyi ellátáshoz.


Gyengébb időszak várhat a magánegészségügyre

A forgalom visszaesését hozta a koronavírus-járvány kezdeti időszaka a magánegészségügyben, később a pandémia mégis a szektor jelentős bővülését eredményezte. Többen pártoltak el ebben az időszakban az állami egészségügytől Remete Gergő, a PwC Magyarország egészségügyi tanácsadó munkacsoportjának vezetője szerint.

Amikor a közfinanszírozott ellátás a veszélyhelyzeti felkészüléssel és a pandémia elleni harccal volt elfoglalva, akkor megjelentek új páciensrétegek is magánegészségügyi szolgáltatóknál. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti bevételkiesésük az a későbbi időszakokban megtérült, és magasabb árbevételt generáltak a pandémiát követő időszakban, mint előtte jellemző volt

- nyilatkozta a szakember az InfoRádióban.

Megtörhet a lendület

Azonban Remete Gergő szerint hamarosan megtörhet a magánegészségügy lendülete, ami a kiemelkedően magas inflációval és a szabályozási környezet korrekciójával magyarázható. Az egészségügy humánerőforrás-centrikus, a szabályozás viszont növelte a küzdelmet a dolgozókért a magán és az állami szektor között.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony szabályozása együtt járt egy béremeléssel, ez kiélezte a harcot a bérek tekintetében a két szektor között, és a magánegészségügy, hogy meg tudja tartani humán erőforrásait, folyamatos emelésre kényszerült. A bérek emelése viszont beépül az árba, és mint minden szektorban manapság az országban az infláció is érezteti hatását. Ezek mind-mind a szolgáltatások áraiba épülnek be

– tette hozzá a vezető.

Átszivattyúzás a magánba

Mi is írtunk róla, hogy a magánegészségügyi szektorban nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is lényegesen többet keresnek. A megkérdezett orvosok a bérek többszöröséről beszélnek, szakorvos esetében bruttó másfél millió forint is lehet a kereset egyes szolgáltatóknál. Egy lapunknak nyilatkozó orvos szerint az állami bérekből hiányzik az ösztönző faktor, a kevés beteget ellátó orvosok számára sem kielégítő a helyzet, főleg, mióta a hálapénzt büntetik. A Magyar Orvosi Kamaránál úgy látják, elvándorlás érezhető, de egzakt adataik pontosan azért nincsenek, mert jelenleg nincs megfelelő nyilvántartási rendszer.

Alapvetéseink közé tartozik, hogy Magyarországon nincs két, párhuzamos egészségügyre elegendő szakember. Ennek megfelelően a magánellátás közelmúltban megvalósult nagyfokú térnyerése, kibővülése lényegében csak a közellátásban dolgozó szakemberek elszívásával valósulhatott meg

- nyilatkozta Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára.

Hozzátette, hogy a szülészeti területről annak megígért, de elmaradt szabályozása, a bizonytalanság miatt rengeteg nőgyógyász távozott, és ahogy fogalmaz: a derékhad választotta inkább teljes egészében a magánpraxist. Az ország több részén közellátás keretében már alig, vagy egyáltalán nem elérhetőek már bizonyos ellátások.

Ne hagyd ki!