Januártól csak a patikák szállíthatnak házhoz gyógyszereket
Fotó: MikeDotta / Shutterstock.com

Nagyot mentek idén a patikák, de januártól nagy változás jön a forgalmazásban

Karácsonykor és újévkor is ügyeleti rendben lesznek elérhetőek a gyógyszertárak, ahogy minden évben. A szükséges, vényköteles vagy recept nélkül kapható, de fontos szereket érdemes időben beszerezni, december végéig még lehet élni az orvosságok csomagküldési lehetőségével is.

A változás

Január 1-től ugyanis csak patikai dolgozók végezhetik az összes gyógyszer kiszállítását Magyarországon, a futárcégek már csak decemberben vihetik ki ezeket az internetes gyógyszerforgalmazást szabályozó törvénymódosítás miatt.

Friss: karácsonyi és új évi nyitva tartás

A lehetőséggel járvány alatt, a karácsony közeledtével nem árt élni, a patikák ugyanis a szokásokhoz híven ügyeleti rendben lesznek nyitva. Direkt listát nem közöl erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), de gyógyszertár-kereső felületükön frissen megnézhető, a szívünknek kedves patika milyen nyitva tartással operál. A rendszert naponta frissítik.

A metódus és friss közleményük szerint december 25-én és 26-án a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak lesznek nyitva, ahogy január elsején is. December 24-én a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak általában 12 óráig biztosítják a gyógyszerellátást, december 31-én pedig a szokásos hétköznapi, vagy rövidített nyitva tartás szerint 14 óráig várják a pácienseket.

Az OGYÉI általános kérése, hogy lázcsillapítókból, emésztésjavításhoz kötődő gyógyszerekből, köhögéscsillapítókból és egyéb, házipatikába illeszthető készítményből legyen az otthonokban. A vényköteles gyógyszerekre pedig figyeljünk, ha az ünnepek alatt fogynának el, tárazzunk be belőlük időben, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy mondjuk ritka gyógyszerből lesz majd az ügyeletes patikában.

Gyógyszertári árbevételek

2020-ban csupán 6 gyógyszertár vagy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cég került a legjobb 1000 egészségügyi intézmény közé, összárbevételük 1,5 milliárd forint volt, a legjobb 100-ba egyikük sem került. Hatból négy zárt magasabb bevétellel, mint a korábbi évben. A gyógyszer- és orvostechnikai eszközforgalmazó Pharmacy Technology Kft., aki kategóriájában a legjobb, 429 milliót jelentett be, ami 2019-hez képest közel 100 milliós bevételbővülést jelentett. Második legjobb a GEVIPHARMA Kft. lett 400 milliós árbevétellel, képzeletbeli bronzérmet pedig 385 millió forintért kapott a G26 Kft.

Az élen végzett miskolci Pharmacy Technology Kft. ugyan a gyógyszertár szegmensbe került, a vállalat inkább gyógyszertárellátóként funkcionál. Patikai termékeket forgalmaz étrendkiegészítőktől kezdve a mérő-töltő eszközökig.

A martfűi Gevipharma Kft. 2010-ben jött létre, a gyógyászati vállalat árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 8,82% növekedést mutat. A céghez tartozik a Nádor Med Gyógyszertár. Mint minden gyógyszertár esetében, működési engedélyükben lefektetett a nyitvatartási lehetőségük. a Nádor Med pihenőnapokon és ünnepnapokon zárva van, jelen esetben most 24-én és január 1-jén is így lesz.

A patika is Foodpanda partner, december 31-ig él náluk a gyógyszerkiszállítási lehetőség. Mivel étrendkiegészítőkre nem vonatkozik a szabályzat, januárban a Foodpandán keresztül továbbra is kérhető a vitaminok házhoz szállítása, ám az orvosságoké nem. Dr. Dani Tünde gyógyszertárvezető az Alma patikákhoz irányított minket a kérdéssel, hogy bevételkiesés várható-e a módosítás miatt, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett tőlük válasz.

Az Opten adatai alapján harmadik legjobb vállalat a gyógyszertári szegmensben a G26 Kft., hozzájuk tartozik a XVI. kerületi Simba Gyógyszertár. A Szimpatika listán képviselteti magát, ám a webtér térképén nem, így online rendelésre nincs is náluk lehetőség. 29 millió forint árbevételnövekedést könyvelhettek el 2019 és 2020 közt.

Ne hagyd ki!