Jódarabig
Fotó: Shutterstock

Kicsik vagyunk, ezért lehet tartós nálunk a gyógyszerhiány

Az energiaválság és az orosz-ukrán háború elhúzódása, valamint a kínai és indiai szállítások akadozása is közrejátszik abban, hogy elhúzódhat a gyógyszerhiány hazánkban. Mivel globalizálódott a világ gyógyszeripara, ha az egyik gyártóval vagy hatóanyaggal gond van, az hatással van az ágazatra az egész világon.


Elhúzódhat a gyógyszerhiány Magyarországon

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke elmondta a Qubitnek, ha globális problémák körvonalazódnak, a nagy nemzetközi gyártók mérlegelhetnek, melyik piacukat akarják elsődlegesen ellátni. A magyar a kicsik közé tartozik. Továbbá problémát jelentenek az alacsony hazai árak. A közfinanszírozott gyógyszerek árszintje 2007 óta lényegében változatlan. Mindezek, valamint a globális problémák miatt még egy darabig velünk maradhat a gyógyszerhiány.

Sok gyógyszer hiányzik, de helyettesíthetők

Több mint 1500 gyógyszerből van hiány Magyarországon. Ezek listáján számos vény nélkül kapható OTC (over the counter) készítmény szerepel. Ilyenek például a megfázásos és az influenzaszerű tüneteket enyhítő ibuprofen vagy paracetamol tartalmú szerek.

A betegek megijednek, ha bizonyos márkák nem kaphatók a patikákban. Pedig a vény nélküli szerek esetében nem lehet olyan szituációt elképzelni, amikor a gyógyszerész ne tudna alternatívát kínálni a betegnek, ami ugyanazzal a hatóanyaggal ugyanazt a célt el tudja érni

- tájékoztatott a szakember.

Emellett néhány antibiotikum sem szerezhető be, például az amoxicillin nevű félszintetikus penicillin-származék. Akadozik a klonazepám hatóanyagú, szorongáscsökkentő szerek elérhetősége is, valamint az inzulinellátással is akadnak problémák. Emellett helyettesítő gyógyszerekkel kell pótolni az egyik egyes típusú cukorbetegeknek felírt injekciófajtát is.

Rendszeresen frissíteni kell az orvosi szoftvereket

Hozzátette, az is probléma, hogy a háziorvosok gyakran a patikákban nem kapható vényköteles gyógyszereket is felírják a betegeknek. Viszont ez nem fordulhatna elő, ha folyamatosan frissítenék az adatbázisokat.

Lenne ennek olyan feltétele is, hogy az orvosi szoftverek rendszergazdáit kötelezni kellene arra, hogy naprakészen tartsák a programot, az orvosokat pedig arra, hogy ne csak a szoftvert, hanem annak folyamatos frissítését is vásárolják meg, vagy a szoftvergazda egyik akkreditációs feltételeként elő lehetne írni, hogy csak állandóan frissített programokat értékesíthetnek az orvosoknak

- tette hozzá Hankó Zoltán.

Ne hagyd ki!