Az Intel kutatója egy chipet tart a kezében, amit Németországban fognak gyártani
Fotó: Shutterstock

Eszement pénzt tolnak az európai chipgyártásba

Az Intel bejelentette, Németországot választotta új chipgyártó komplexumának helyszínéül, és egyben bemutatta az európai térséget célzó, 80 milliárd eurós befektetésének első részleteit.Izzik a talaj

Az elmúlt két évben mindenki számára világossá vált, hogy milyen törékeny világunk gazdasága. Elég csak arra gondolni, hogy egy apró alkatrész hiánya kis túlzással térdre kényszerítette a világ autógyártóit, telefongyártóit, számítógépgyártóit és még sorolhatnánk. A számítógépes chipek fontosságát remekül példázza a Volkswagen esete: az autógyártó a napokban adta hírül, hogy a globális chiphiány miatt tavaly a tervezettnél kétmillió autóval kevesebb járművet értékesített.

A probléma adott, a megoldás „egyszerű”: növelni kell a chipgyártó telepek számát és kapacitását. Az Európai Bizottság nem titkolt célja, hogy vonzóbbá akarja tenni az európai gazdasági térséget a nagy nemzetközi cégek számára, éppen ezért a múlt hónapban ambiciózus tervet jelentett be a chipgyártás ösztönzésére. Egy új jogszabályjavaslat értelmében enyhíteni fogja a chipgyárakra vonatkozó állami támogatási szabályokat, és további 17 milliárd dollárnyi állami és magánbefektetést tesz lehetővé.

Az Intel amerikai chipgyártó korábban már jelezte, hogy a következő 10 évben 80 milliárd eurót, azaz nagyjából 29 680 milliárd forintot fog invesztálni az európai piacba. Az Európai Bizottság bejelentését követően a napokban megosztotta befektetési tervezete első részleteit.

Németország az élen

  • Az Intel kezdeti kiadásai 33 milliárd eurót tesznek ki, ebből az összegből 17 milliárdot Németországban fog elkölteni a vállalat.
  • Jelen állás szerint két új gyár fog épülni Magdeburgban. A projekt 7000 építőipari állást, 3000 állandó állást, és több tízezer kapcsolódó (például beszállítói) munkahelyet fog teremteni az országban.
  • A teljes, 80 milliárd eurós forrást körülbelül hat országban teríti szét a vállalat, köztük Írországban, Olaszországban és Franciaországban.
  • Franciaországban egy új tervező és kutatóközpontot, Olaszországban pedig csomagoló és összeszerelő üzemeket épít az Intel. Ezek mind több ezer munkahelyet fognak teremteni.
  • Az alapkereten felül további 12 milliárd eurót invesztál a jelenleg is működő írországi üzemébe, hogy bővítse és korszerűsítse a telephelyet.
  • Mindezek mellett növelni fogja a laboratóriumi területét Lengyelországban, illetve közös, kapcsolt laboratóriumokat fog létre hozni a spanyolországi Barcelona Supercomputing Centerrel az úttörő számítástechnika eszközök fejlesztése érdekében.

Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger tavaly szeptemberben harangozta be a 80 milliárdos tervet. Azt nem árulta el, hogy a német komplexum költségeit mekkora összeggel finanszírozza a kormány, de a gyártó választása olyan országokra esett, melyek komoly ösztönzőkkel próbálják magukhoz csábítani a chipfejlesztőket.

Fontos azonban megjegyezni, a magdeburgi komplexum nem kínál azonnali megoldást az ágazat kálváriájára, ugyanis várhatóan 2027-ben helyezik üzembe.

Ne hagyd ki!