Az Intel chipjét fogja a kezében egy fehér kesztyűs szakember egy lila környezetben
Fotó: Shutterstock

Az Intel Izraelben keresi a választ a chiphiányra

Az Intel chipfejlesztő bejelentette, 5,4 milliárd dollárért, azaz nagyjából 1 701 milliárd forintért felvásárolja a Tower Semiconductor félvezetőgyártót. Az Intel ezzel újabb lépést tett piacvezető pozíciója bebiztosítása felé -írja a CNBC.


Ki fog nyerni?

A megállapodásnak köszönhetően az Intel az ágazat új szegmenseiben vetheti meg a lábát, illetve bővítheti speciális technológiai kínálatát. A Tower egyebek között olyan, nagy szakértelmet igénylő eszközöket gyárt, mint a rádiófrekvenciás és az ipari érzékelők.

Az Intel kifejtette, a Tower meglévő gyártólétesítményei „földrajzilag kiegészítik egymást”, ráadásul az Egyesült Államokban és Ázsiában is jelen van a vállalat.

A chipfejlesztő az elmúlt hónapokban gőzerővel azon dolgozott, hogy felvegye a lépést a félvezetők iránti kiugró globális kereslettel. Pat Gelsinger vezérigazgató szerint a megoldás az óriási befektetésekben rejlik, amelyek növelhetik a cég kapacitását és termelékenységét. Gelsinger nem csak a levegőbe beszélt, januárban ugyanis bejelentette, az Intel 100 milliárd dolláros beruházást hajt végre Ohióban, amely a világ legnagyobb félvezetőgyártó komplexumává válhat.

Nagy az érdeklődés Izrael iránt

A felvásárlás hírének hatására az izraeli Tower részvényárfolyama 42 százalékot növekedett, piaci értéke jelenleg ötmilliárd dollár körül mozog. Az Intel remek üzletet ütött nyélbe, ugyanis az általa gyártott chipek a piac mintegy 70%-át teszik ki, a maradék 30 százalékot pedig a Towerhöz hasonló cégek szolgálják ki.

Az amerikai chipgyártó közel 50 éve van jelen Izraelben. 2017-ben 15,3 milliárd dollárért egy izraeli önvezető jármű technológiai céget, a Mobileye-t is bekebelezte.

Emellett 10 milliárd dollárt különített el egy új, 6000 alkalmazottat foglalkoztató izraeli chipgyár létesítésére, valamint további 600 millió dollárt kutatás-fejlesztésre.

A friss ügylet lezárultával a Tower beépül az Intel Foundry Services (IFS) részlegébe, amelyet az Intel egy évvel ezelőtt hozott létre, hogy kielégítse a félvezetők iránti növekvő globális keresletet.

Ne hagyd ki!