A papíripar költségváltozásai az iskolakezdésre is hatással vannak
Fotó: Shutterstock

Nem lesz olcsó idén az iskolakezdés - Íme a számla!

Mutatjuk, hogy mennyibe kerülhet idén az általános iskolás gyermekek iskolakezdése, és melyek azok a tételek, amelyek jelentősen feltornázhatják a költségeket.


Elemezték az értékesítési adatokat

A Regio Játékkereskedelmi Kft készített egy online felmérést július 22 és 28 között, melyben 1153 általános iskolás korú gyermek nevelője vett részt. Emellett a saját statisztikáikat is értékelték a vásárlásokról, a két vizsgálat eredményét pedig most közölték. A kutatás tehát nem reprezentatív, de rávilágíthat a magyar családok kiadásaira az iskolakezdéskor – írja a vg.hu.

A kutatás megállapítja, hogy a háztartások nagyjából 90 százaléka anyagilag tudatosan készül a tanévkezdésre. A válaszadók körülbelül 60 százaléka új iskolatáskát csak akkor vásárol, ha a korábbi állapota nem kielégítő. A termék kiválasztásakor pedig a kényelem, az ergonómia és a tartósság a három legfontosabb szempont.

A megkérdezettek 70 százaléka szerint legalább másfélszeresére drágultak a szükséges iskolakezdési felszerelések az elmúlt 12 hónapban, ami tízből nyolc családnak jelentős terhet jelent. Az alapvető tanszerekért a háztartások nagyjából fele 10–20 ezer forintot, negyede pedig 20–30 ezer forintot fizet.

Gyaraki Dávid, a vállalat marketingvezetője számolt be róla, hogy az idén az átlagos áruházi vásárlás értéke 7513 forint, amíg az online vásárlásé 10 800 forintra becsülhető. A beiskolázási költségek lényeges részét az iskolatáska jelenti, amiből a szülők 65 százaléka vásárol most újat, jellemzően 10–20 ezer forintért. A vállalat az internetes rendeléseknél hét százalékos, a hagyományos vásárlásnál pedig tíz százalékos kosárérték-növekedéssel kalkulál az előző évhez képest.

Sokkal drágábbak lettek a papírtermékek

Néhány napja írtunk róla, hogy tíz százalékkal drágultak HAVONTA a hazai papíripari termékek alapanyagai az idén, akárcsak 2021 utolsó hónapjaiban. A szakértők azonban kisebb ütemű áremelkedésre számítanak a következő időszakban.

A papírtermékek árának az emelkedése különösen rossz hír a gyermeket nevelő családoknak, hiszen a tavalyinál jóval drágább iskolakezdéssel számolhatnak. A füzeteket például 40-50 százalékkal kerülhetnek többe, mint az év elején, a nem papírjellegű irodaszerek esetében pedig 30 százalék körül van az áremelkedés mértéke.

Ez állhat a drágulás mögött

A termékek drágulása a forint euróval szembeni gyenge árfolyamával, valamint a szállítási költségek jelentős növekedésével és az elszálló energiaárakkal is magyarázható. Emellett a koronavírus-járvány alatt nagyot nőtt az online rendelések száma, ami miatt több csomagolóanyagra volt szükség. Továbbá számos országban betiltották az egyszer használatos műanyagokat, amelyeket sokszor papírtermékekkel váltanak ki. Ezenfelül az orosz–ukrán konfliktus is rontott a helyzeten, ugyanis Ukrajnából korábban több segédanyagot - például cellulózt és fát - szerzett be az ágazat.

Ne hagyd ki!