Nagyon magas az elektronikus fizetés népszerűsége
Fotó: Shutterstock

Gyűjtögetni szeretjük, fizetésre egyre kevésbé használjuk

Magyarország lakosságának csupán egy kisebb hányada ragaszkodik még mindig a készpénzhez egy friss kutatás szerint, sokan viszont egyenesen kerülik a használatát az üzletekben.


Így állunk a készpénzhez

Nagyjából két évvel ezelőtt vezették be hazánkban az azonnali fizetési rendszert (AFR), melynek nyomán két magyar bankszámla között az átutalás 10 millió forintig 5 másodperc alatt teljesül. Ezen kívül a pandémia alatt az érintésmentes fizetések népszerűsége is megnőtt nyilvánvalóan járványvédelmi megfontolások miatt. Mindezek mellett a PIN-kód nélküli fizetés limitjét is megemelték 15 ezer forintra, ami tovább növelte a kártyás fizetések terjedését, akárcsak a techcégek új fizetési szolgáltatásai (például Apple Pay és Google Pay).

Ennek tulajdonítható hogy 1,3 millió bankkártyát regisztráltak mobiltárcába 2021 év végéig az MNB adatai szerint. Továbbá meg kell említeni még egy fontos változást a közelmúltban a témában: a tavalyi év legelejétől a Kereskedelmi törvény előírja, hogy minden olyan kereskedőnek és szolgáltatónak, amely online pénztárgéppel rendelkezik, kötelező biztosítania az elektronikus fizetés lehetőségét. Az új törvény nyomán a fizikai kereskedőknél 40, az online webáruházaknál 60 százalékkal nőtt a kártyaelfogadó helyek száma – írja a Napi.hu.

Mindezek fényében arra kereste a választ a Pulzus Kutató az említett portál megbízásából készült legújabb kutatása, hogy hogyan változtak a közelmúltban a lakosság fizetési szokásai, vagyis mennyire került előtérbe a készpénzmentes fizetés.

Kevésbé ragaszkodunk a készpénzhez

A kutatásból kiderül, hogy manapság a lakosság 45 százaléka szinte kizárólag elektronikusan fizeti a számláit. A megkérdezettek 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy lehetőség szerint inkább elektronikusan fizet, 12 százaléka pedig hasonló mértékben fizet elektronikusan, mint készpénzzel. 10 százalékuk törleszt gyakrabban készpénzzel, valamint a válaszadók 16 százaléka jelezte, hogy szinte minden esetben készpénzt használ a napi bevásárlásai során.

A felmérésből az is kiderül, hogy kicsivel több férfi preferálja az elektronikus fizetést, mint nő. Meglepő lehet azonban, hogy ha a korosztályokat vesszük figyelembe, akkor ugyan a fiatalabb korcsoport részesíti inkább előnyben az érintésmentes fizetési megoldásokat, azonban lényeges különbségek a különböző generációk válaszai között nincsenek.

Ahol a legnagyobb eltérés mérhető

Érdekes lehet, hogy az a két szempont, amelyek leginkább meghatározzák azt, hogy valaki az elektronikus vagy a készpénzes fizetést részesíti előnyben, az az iskolai végzettség és a megkérdezett lakóhelyének településtípusa.

A kutatás alapján nagy általánosságban elmondható, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál valószínűbb, hogy az elektronikus fizetést preferálja. A felmérésből továbbá az is kiolvasható, hogy minél nagyobb településen él a megkérdezett, annál inkább feltételezhető, hogy az érintésmentes fizetést részesíti előnyben.


Ne hagyd ki!