A Kínai Nemzeti Bank által kibocsátott fizetőeszköz.
Fotó: Shutterstock

Egy dologra hajlandóak költeni a legnépesebb ország lakói

Ahelyett, hogy elköltötték vagy befektették volna pénzüket, a kínaiak spóroltak, és amennyit csak tudtak, félretettek a keresetükből 2022 első három hónapjában – derült ki a Kínai Jegybank negyedéves felméréséből.


A friss kutatás szerint a válaszadók 54,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább megspórolja és félreteszi fölös jövedelmét.

Ehhez hasonló arányban utoljára 2002 harmadik negyedévében voltak óvatosak a kínai fogyasztók.

Meglepő, hogy az ázsiai ország lakói még annál is visszafogottabban költenek, mint a pandémia kitörésének kezdeti időszakában.

Omikron és Zéró-Covid

Túlzott optimizmusra nem ad okot, hogy az elmúlt hetekben az erős fertőzőképességgel rendelkező omikron variáns olyan, gazdaságilag fontos területek mindennapi életét is megbénította, mint Shanghaj vagy Sencsen. Arról, hogy Sanghaj lezárása milyen problémákat idéz elő a globális ellátási láncban, ebben a cikkünkben írtunk.

Elemzők arra számítanak, hogy Kína idei második negyedéves GDP-je alacsonyabb lesz a vártnál, hogy mennyivel, azt egyelőre nem számszerűsítették.

A Covid-19 harmadik évében arra utaló jelek vannak, hogy a kínai hatóságok változtatni kívánnak szigorú Zéró-Covid politikájukon, és egy, a gyakorlatban jobban alkalmazható megközelítésre állhatnak át

- mondta Carlos Casanova, a UBP vezető Ázsia-szakértője a CNBC-nek.

Részvényt végképp nem

A válaszadók mindössze 23,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy növelni kívánja a kiadásait: leginkább oktatásra költenének a következő három hónapban. Csupán 17,9 százalék állította, hogy a közeljövőben ingatlanvásárlást tervez.

Miközben a kínaiak a költést visszafogják, megtakarításaikat befektetni sincs kedvük.

Csupán 21,6 százaléknak van ilyen terve, ami a legalacsonyabb arány 2009 első negyedéve óta. A felmérés szerint a befektetési lehetőségek közül a tőzsde a legkevésbé népszerű: mindössze 16,2 százalék gondolkodott részvényvásárláson. 2021 utolsó negyedévében ez az arány 17,3 százalék volt.

A Kínai Jegybank szokásos negyedéves felmérése húszezer, banki megtakarítással rendelkező kínai megkérdezésével készült, összesen ötven, kisebb, közepes és nagyobb város lakóinak körében.

Ne hagyd ki!