A Maersk konténerszállító hajótársaság egyik konténerhajója úszik a vízen, a cég figyelmeztetett, hogy a sanghaji lezárás negatívan hat az ellátási láncra
Fotó: Unsplash

Sanghaj lezárása miatt ismét veszélybe került az ellátási lánc

A Maersk konténerszállító hajótársaság figyelmeztetett, újabb fennakadások várhatók a globális ellátási láncban, miután Sanghajt gyakorlatilag teljesen lezárták az új koronavírus fertőzések miatt.


A társaság tájékoztatása szerint elsősorban megnövekedett szállítási időre és magasabb költségekre lehet számítani Kína Zéró-Covid politikája miatt.

A sanghaji Pudong és Puxi területek április 5-ig tartó teljes lezárása súlyos következményekkel jár a szállítmányozásra, a be- és kiszállítási képesség 30 százalékkal csökkenhet. Ebből kifolyólag hosszabb lesz a szállítási idő, és megnövekednek a szállítási költségek, például a kitérődíj és az autópályadíj

-olvasható az óriáscég közleményében.

Indokolt

Sanghajban egy új koronavírus gócpont alakult ki, a héten szigorú lezárási intézkedések léptek életbe a városszerte növekvő esetek leküzdésére. A területet két részre osztották: a Huangpu folyótól keletre élők jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat, a nyugatra élőket pedig folyamatosan tesztelik. A nyugatiak négynapos elzárása pénteken kezdődik, ekkor indul a keletiek tesztelése.

A Reuters értesülései szerint hétfőn 4477 esetet regisztráltak.

A Maersk bejelentette, hogy Sanghajban március 28. és április 1. között minden raktára zárva marad, míg számos depó március 28-tól "további értesítésig" nem nyithat ki.

A vállalat hozzátette, a légi szállítmányozást is érintik a fejlemények, elsősorban a lezárásokból fakadó munkaerőhiány.

Mekkora a baj?

A The New York Times szerint Kína a globális export körülbelül egyharmadáért felel napjainkban. A „szünet” a raktárak mellett a gyárakra is vonatkozik, így egyebek között a Tesla is kénytelen minimum négy napig szüneteltetni a termelést.

A Reuters jelentése szerint Kína más exportközpontokat, köztük Csangcsunt és Sencsent is lezárta a hónap elején. A korlátozásokat azóta enyhítették Sencsenben, de a környéken számos kisvállalkozás megsínylette az ellátási lánc megszakadását.

Arról, hogy mennyire törékeny a globális ellátási lánc, részletekbe menően EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!