Többet tankoltunk decemberben
Forrás: Shutterstock

Lecsaptak az autósok az olcsóbb benzinre

Megrohamozhatták a hazai autósok a benzinkutakat a normál minőségű üzemagyag novemberi árstopja után. 17 százalékkal nőtt a forgalom a Magyar Ásványolaj Szövetség összesítése szerint decemberben, 2020 utolsó hónapjához képest.Decemberben élénkült a töltőállomások forgalma

5,4 százalékkal több üzemanyagot, mintegy 3,8 milliárd litert adtak el a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai tavaly, mint a megelőző évben. A Szövetség 2019-es értékesítése azonban ennél is nagyobb mennyiség, körülbelül 3,9 milliárd liter volt. A MÁSZ értékesítése egyébként a hazai gázolajpiacnak mintegy kétharmadát, a benzinének pedig a háromnegyedét teszi ki – írja a világgazdaság.hu.

Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára szerint a 2021-as növekedés egyik fő oka lehetett, hogy november 15-től literenként 480 forintos hatósági árat kapott a normál minőségű üzemanyag.

Változott a piac

A MÁSZ jelentése szerint némileg átrendeződött tavaly az eladások szerkezete is. A drágább, prémium benzin forgalma éveken át nőtt, 2021-ben azonban sokan elfordultak tőle: 4,7 százalékkal kevesebbet vásároltak belőle, mint az azt megelőző évben.

„A magyarázat világos: 2020 elején, amikortól a normál benzinben kötelezően 10 százalékra nőtt a bioösszetevő aránya, nagyon sok autós átállt az 5 százalékos bioösszetevőjű prémiumbenzinre. Mivel azonban az árak szeptembertől folyamatosan nőttek, a hatósági árak októberi bevezetésekor az addig prémiumot vásárolt vevők jelentős része átváltott a jóval olcsóbbá vált normál benzinre. Ezt tükrözi, hogy december - december összehasonlításban 18 százalékkal esett a MÁSZ-tagok prémiumbenzin forgalma”

– vélekedett Grád Ottó.

Ezt várhatjuk az idén

A szakértő szerint az idei piaci előrejelzéseket megnehezíti az, hogy nem lehet tudni, meddig maradnak a hatósági tarifák. A szövetség főtitkára azonban sorba vette azokat a tényezőket, amelyek a piaci árakat befolyásolhatják. Azok összességében az üzemanyagok drágulását, ezzel a felhasználásuk stagnálását, csökkenését vetítenék előre a hatósági árak nélkül – írja a portál.

72 dollárról nagyjából 15 százalékkal, 84 dollár közelébe nőtt ugyanis a Brent olaj hordónkénti ára kevesebb, mint egy hónap alatt. Ezt csak részben ellensúlyozná az, hogy 6-7 százalékkal erősödött a forint a dollárhoz és az euróhoz képest.

A rövid távú hazai előrejelzést tehát a hatósági árak határozhatják meg. Az azonban még nem látható, hogy közép- és hosszútávon lesznek-e olyan piaci változások, amelyek elmozdítanák 70-85 dolláros sávjából az olaj világpiaci, hordónkénti árát.

Ne hagyd ki!