Kiderült, hányan élnek minimálbéren, meglepően sokan

Kiderült, hányan élnek minimálbéren, meglepően sokan

Minél kisebb egy adott cég, a dolgozóik annál nagyobb aránya keres minimálbért vagy a garantált bérminimum körüli összeget.


Nagyjából egy millió ember

A hazai foglalkoztatottak jelentős része, mintegy 1 millió munkavállaló keres a minimálbér, valamint a garantált bérminimum körül - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss inflációs jelentéséből. Ez azt jelenti, hogy a cégeknél nagyjából minden harmadik munkavállaló a legkisebb fizetést kapja Magyarországon. A költségvetési szférában csaknem 100 ezer főt tesz ki a közfoglalkoztatottak száma, akiknek a fizetése nem éri el a minimálbért sem.

Legnagyobb számban a kereskedelmi, feldolgozó-, valamint építőipari vállalkozásoknál dolgoznak minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók. Területileg főként a déli és keleti megyékben a legmagasabb a minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók aránya.

Szuper alacsony

Magyarországon 167 400 forint a bruttó minimálbér, amely nominálisan a 2. legalacsonyabb az Európai Unióban, mindössze Bulgáriát megelőzve. A magyarok szerint havi nettó 166 ezer forint kell a normális megélhetéshez. A kormány jövő januártól bruttó 200 ezer forintra emeli a minimálbért. Brüsszel ennél többet adna az európai minimálbéres tervek szerint. A magyar gazdaság elbírná a nagyobb emelést is. Még az is felmerült a lehetőség szintjén, hogy adómentes lehet a minimálbér.

Ne hagyd ki!