Megkönnyítette az EU-n belüli kommunikációt az Európai Unió Tanácsa
Fotó: Shutterstock

Újabb 10 évig él a telefonálóknak kedvező uniós szabály

A tagországok területén a mobiltelefonok használatával kapcsolatosan hozott fontos döntést az Európai Unió Tanácsa. A határozat igen kedvezően érintheti azokat, akik külföldi útra készülnek a jövőben.


Kedvező döntés 

A következő tíz évben is többletköltségek nélkül használhatják mobiltelefonjaikat az uniós állampolgárok az EU területén az Európai Unió Tanácsa új döntése értelmében. A határozattal tehát a roamingdíjakra vonatkozó, idén június 30-án lejáró szabályozást hosszabbították meg egészen 2032 júniusáig – írja az Infostart.hu.

Azok, akiknek az EU tagországok valamelyikében van érvényes előfizetésük egy mobilszolgáltatónál, 2017 közepe óta használhatják a mobilelőfizetésüket azonos feltételekkel az Unió területén bárhol. A rendelkezés tehát többletköltségek nélkül vonatkozik a hívásra, az sms-ezésre és az internetezésre is. Egy megkötés azonban van: csupán három egymást követő hónapban tehetik ezt meg, azt követően a szolgáltatójuk külföldi tarifatábláját kell számításba venniük.

Több dologra is kitér a szabályozás

A rendelet kitér arra is, hogy a felhasználók számára biztosítani kell az otthonival azonos minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolatot külföldön is, amennyiben a technikai feltételek ehhez adottak. Emellett a segélyhívó szolgáltatásokhoz is egyszerű hozzáférést kell biztosítani, valamint a fogyasztókat tájékoztatni kell a külföldön használt értéknövelt szolgáltatások pluszköltségeiről.

A mobiltelefonnal rendelkező uniós állampolgárok több mint a fele utazott külföldre az elmúlt négy évben az Európai Bizottság adatai szerint. A roamingdíjak eltörlését megelőző hónaphoz képest (2017 június) pedig nagyjából tizenhétszeresére nőtt az internetforgalom a külföldi túrák során.

Ingyenes a kommunikáció Ukrajnával is

Azonban nem csak az Unión belül vannak eltörölve jelenleg a roamingdíjak a magyarok számára. Az orosz-ukrán háború miatt a hazai mobilszolgáltatók ingyenessé tették az ukrajnai roaming-szolgáltatásaikat is.

Ennek értelmében a hazai Telekom, Telenor és Yettel telekommunikációs cégek az ügyfeleik számára teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírják a keleti szomszédunk partnerhálózatain forgalmazott roaming díjaikat. Ebbe beleértendőek az alapdíjas hanghívások, az alapdíjas SMS-ek és a mobilinternet-forgalom. A jóváírás a Magyarországról indított, Ukrajnába irányuló hívásokra is vonatkozik. A döntések visszavonásig érvényesek.


Ne hagyd ki!