Sokkal több lepárlójuk készít whiskyt mint Skóciában
Fotó: Shutterstock

Új európai whiskynagyhatalom van felemelkedőben

Rendkívül megugrott a whiskyt gyártó lepárlók száma Németországban az elmúlt időszakban. Manapság sokkal több főzde készíti a párlatot, mint Skóciában.


Fiatal, de villámsebességgel növekszik a német whiskygyártás

A második világháború után vette kezdetét a whiskykészítés Németországban az ott állomásozó amerikai katonák hatására, majd 1983-ban alakult meg az első whiskyüzem. Azóta dinamikusan növekedett az iparág. Manapság mintegy 250 lepárló működik az országban, amíg a whisky hazájának tartott Skóciában nagyjából 140.

Sok kisebb snapszkészítő üzem állt át a whiskygyártásra az utóbbi években. Azonban a Magyar Mezőgazdaság szerint szép számmal adtak át olyan lepárlókat is, amelyekben a legmodernebb körülmények között készül a rövidital. Ezekben az egységekben nem korlátozódnak a stílusok, valamint árpából, búzából, rozsból és kukoricából is készítik az italokat.

Egyébként a sokszínűségük miatt gyakran éri kritika a német gyártókat, hiszen termékeik sokszor feszegetik a whiskyk határait. Németországban nincs olyan szervezet, amely szabályozná a whiskykészítés folyamatát, és a termelők ezt ki is használják. Igaz, készülnek világviszonylatban is kiemelkedő italok, amelyeken nehezen találhatnak fogást a skót whiskymesterek is.

Ennyiért kelt el a világ legnagyobb whisky-gyűjteménye

Egyébként hatalmas vagyonért kelt el a világ legnagyobb whiskygyűjteménye a közelmúltban. A Pat's Whisk(e)y Collection nevű italoázist a titokzatos, névtelenségbe burkolódzó Pat állította össze nagyjából 15 év alatt. Pat-et a kétezres évek elején bódította meg a whiskyk világának mámora, akkoriban kezdte gyűjteni a különlegesebbnél-különlegesebb italokat. Minél több nedűvel találkozott, annál nagyobb lett a szenvedélye, mígnem végül több mint 9000 palackot gyűjtött össze a világ minden tájáról.

Végül 2020-ban elérkezettnek látta az időt, hogy megváljon szeretett kollekciójától, amely ezen a ponton már 5000 single maltot, 1000 blended whiskyt és több mint 600 amerikai whiskeyt tartalmazott. Az árveréseket a Whiskey Auctioneer aukciós ház közreműködésével bonyolította le. Az első eseményt 2020 szeptemberében, az utolsót tavaly novemberben tartották.

Az utolsó aukció, amely során egy 1966-os Springbank Local Barley és egy 50 éves Highland Park is kalapács alá került, egy millió dollárt hozott a konyhájára. A teljes kollekció végül 4,5 millió dollárért, átszámítva nagyjából 1,44 milliárd forintért kelt el.

Pat nem fukarkodik a bevétellel, az utolsó árverés előtt kiválasztott néhány palackot, amelyek több mint 35 ezer dollárért keltek el. Ezt az összeget a Teenage Cancer Trust alapítványnak ajánlotta fel, amely a 13–24 éves fiataloknak segít átvészelni a rák okozta borzalmakat. Az adományba a Whiskey Auctioneer is beszállt, háromezer dollárral.

Ne hagyd ki!