Azonban látni a fényt az alagút végén
Fotó: Shutterstock

Rossz évük volt az okostelefonoknak, de még rosszabb jöhet

Tavaly sem volt erős, viszont még kisebb forgalomra számítanak a PC-k és okostelefonok piacán a szakértők az idén, de látják a fényt az alagút végén. Azonban az ágazat problémái nem 2022-ben kezdődtek.


Több sebből vérzik az okostelefonok piaca

Az okostelefon- és PC-szektorok egyik legnagyobb piackutatója, a Gartner előrejelzése szerint nem lehet nagy forgalomra számítani idén sem az említett piacokon, bár az év második felében javulhat az ágazatok helyzete.

A cég becslése szerint az okostelefongyártók 1,34 milliárd készüléket értékesíthetnek 2023-ban, így 4 százalékkal maradhatnak el a tavalyik 1,4 milliárd darabos teljesítményüktől.

A hwsw megjegyzi, hogy ezek az értékek alulmúlják a 2021-est is, amikor 1,43 milliárd készülék fogyott. Valamint nagyon távol vannak a piac 2015-ös csúcsévétől. Akkor 1,9 milliárd új okostelefont értékesítettek. A szakértők a piac zsugorodását leginkább a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival, a hiányzó innovációkkal és a 2022-ben kezdődött világgazdasági nehézségekkel magyarázzák.

A Gartner elemzőinek a véleménye az, hogy a visszaesést a kínálati oldal összes szereplője meg fogja érezni. De a legnagyobb bevételcsökkenésre a legnagyobbak, a Samsung és az Apple számíthatnak idén.

Nincs jó bőrben a PC-piac sem

16 százalékot zuhant az eladott új PC-k darabszáma tavaly az előző évhez képest, így mintegy 292 millió talált gazdára. Idén pedig 6,8 százalékos csökkenéssel kalkulál a Gartner a tavalyi eladásokhoz képest.

Viszont a PC-k piacának a negatív mutatói magyarázható a magas 2021-es bázisértékekkel is. Két éve sorra dőltek az eladási rekordok, onnan pedig igen nagyot lehetett esni. Különösen úgy, hogy kedvezőtlenebbé vált tavaly a gazdasági környezet.

Azonban az elemzők hozzáteszik, az idei év végén jelentősen emelkedhet a költési hajlandóság a céges és a lakossági szegmensben is.

Történetük egyik legrosszabb évét zárták a telefongyártók

Rendkívül rosszul teljesített tavaly a nemzetközi mobilpiac a Canalys elemzőcég éves jelentése szerint is. Az első három negyedévben elsősorban az alsó- és középkategóriás készülékekre esett vissza a kereslet, amíg a negyedik negyedévben a felsőkategóriát jellemezte a gyengülés.

A problémák ellenére csúcsokat döntött az Apple a negyedik negyedévben. Azon kívül, hogy sikerült visszaszereznie a piacvezető helyét, a valaha volt legmagasabb piaci részesedést (25 százalék) hozták neki az utolsó hónapok.

Az amerikai gyártót a dél-koreai Samsung követte (20 százalékkal) az előző negyedévben, viszont éves összesítésben ők állnak az első helyen. Mögöttük ismét a harmadik lett a Xiaomi (11 százalék a Q4-ben), de összességében csökkent a piaci részesedése. A negyedik helyen az OPPO állt 10 százalékkal, valamint az ötödiken a vivo zárta az évet 8 százalékkal.


Ne hagyd ki!