A Rolls-Royce megállapodott a brit Langley Holdings vállalattal a luxus autógyártó norvégiai tengeri hajtómű üzletágának, a Bergen Engines-nek az eladásáról. A brit cég 130,6 millió dollárt fizet a gyártónak.Az említett megállapodás csak egy apró része a Rolls-Royce kétmilliárd dolláros helyreállítási tervének, amellyel a vállalat a pandémia alatt elszenvedett károkat akarja kiküszöbölni. A mostani, 130 millió dolláros (39 milliárd forint) kozmetikázás sem elhanyagolható, de a befektetők figyelme most inkább Spanyolországra irányul. Mint kiderült, az autógyártó hamarosan 1,78 milliárd dollárért adhatja el a Spanyolhonban üzemelő ITP Aero repülőgépmotor és gázturbina gyártóüzemét is.

Norvég vétó

A Bergen Engines-re korábban már érkezett egy 177 millió dolláros ajánlat, viszont Norvégia márciusban megvétózta ezt az ügyletet nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, ugyanis a vevő egy orosz cég lett volna.

A luxusgyártó tájékoztatása szerint 83 millió dollár körüli vételárban állapodtak meg, amely kiegészül a Bergen által birtokolt 47 millió dollárnyi készpénzzel.

Az ügyletről értesítették Norvégiát, a megállapodás véglegesítése december 31-én esedékes.

Az 1975-ben alapított, Nottinghamshire-i székhelyű Langley ipari csoport jelenleg több mint 4600 embert foglalkoztat a németországi, a franciaországi és az olaszországi telephelyein. Az ipari csoport a közleménye szerint önálló vállalkozásként fogja működtetni Bergent. A Langley bevételei 2020-ban meghaladták a 908 millió dollárt.

A Rolls-Royce tavaly hozzávetőlegesen 16 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, ami jócskán elmarad a 2019-es 21,4 milliárd dollártól.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!