Ráadásul hét terabyte adat ráfér
Fotó: Shutterstock

Ez a tároló akár 10 ezer évig megőrzi a mentett adataidat

Olyan adattárolót fejleszt a Microsoft, amely akár 10 ezer évig megtarthatja a rámentett adatokat. A Silica néven emlegetett, üveglapra emlékeztető tárolóra nagyjából hét terybyte információ fér. Ez körülbelül elég 1,75 millió zeneszám és 3500 film tárolására kiváló minőségben.


Elképesztő mennyiségű adatot képes tárolni évezredekig a Silica

A Microsoft nagyjából 20 éve fejleszt egy kis üveglapra emlékeztető adattárolót. A Silica néven emlegetett tároló akár 10 ezer évig képes lehet megőrizni a rámentet adatok integritását. A napokban több új részlet derült ki a technológiáról - írja a Tom's Hardware.

A Microsoft egy videóban arról tájékoztatott, a speciális üveglapot hosszú távú, fenntartható megoldásnak szánják, elsősorban felhőalapú adattárolással foglalkozó szervereknek. A tenyérben elférő eszköz kapacitása 7 TB, így akár 1,75 millió dal és 3500 film is tárolható rajta remek minőségben.

A felhasználók által generált egyre több adat kezeléséhez komoly segítséget nyújthat a Project Silica. A HDD-k esetében ötévente, a mágnesszalagok esetében pedig 10 évente frissíteni kell az adattároló eszközöket. Mindez nemcsak fáradságos és költséges, de még adatsérüléssel, adatvesztéssel is járhat. Ezzel szemben a vízzel, elektromágneses impulzusokkal, szélsőséges hőmérsékletekkel és felületi karcokkal szembeni természetes ellenállású üvegben tárolt adatok több ezer évig stabilak lehetnek

- idézi Ant Rowstront, a Microsoft Research Cambridge laborigazgató-helyettesét a HVG.

Azonban a Microsoft szerint a fejlesztés egyelőre nem áll készen arra, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák. Viszont dolgoznak rajta, hogy mielőbb a piacra kerülhessen.

Idővel adatromlás következik be a pendrive-oknál

A klasszikus adattároló pendrive-ok gyakorlatilag USB-csatlakozóval egybeépített flash memóriák. A tárolási kapacitásuk az 1 TB-ot érheti el manapság. Az adatokat NAND flash-memória segítségével tárolják, a memóriacellákban bináris értékek - vagyis nullák és egyesek – formájában. Ezeket az értékeket „csapdába esett” elektronok képviselik. Azonban a részecskék idővel elszivárognak, ami adatromlást okoz. Az ilyen adatségülések akár egész fájlok eltűnését is okozhatják.

Azt, hogy mennyi idő után következhet be adatromlás a tárolóban, függhet a NAND flashmemória minőségétől és a pendrive kivitelezésétől is. Általában az olcsóbb modelleknek rövidebb az élettartamuk.

Továbbá az írási ciklusok számának a növekedése (vagyis milyen gyakran, mennyiszer írtak az adattárolóra) is megrövidítheti a használhatóságot. Valamint érdemes figyelni rá, hogy ne legyen szélsőséges hőmérsékletnek vagy nagyobb pornak, esetleg páratartalomnak kitéve az adattározó, mert ezek is növelhetik az adatromlás esélyét.

Ideális körülmények között egy jó minőségű pendrive akár tíz évig - sőt, néha tovább is - megtartja az adatokat. Azonban jóval korábbi adatvesztés is előfordulhat, ezért érdemes rendszeresen biztonsági mentéseket végezni dedikált külső adathordozókra.

Ne hagyd ki!