Rekordösszeget fizettek az első Superman-képregényért
Fotó: Shutterstock

Soha nem kelt el ilyen drágán képregény

Mára alig száz darab maradt a világ első, 1938-as Superman-képregényéből. Pedig eredetileg 200 ezer példányban nyomtatták. A napokban rekordösszegért cserélt gazdát az egyik ép darab. Forintban számolva milliárdos vagyont fizettek érte.


Rekordösszeget fizettek egy Superman-képregényért

Az Action Comics képregény első, 1938-as számában jelent meg először Superman karaktere és a szerelme, Lois Lane. Egy ezekből a kiadványokból 6 millió dollárért (közel 2,2 milliárd forintért) kelt el a napokban egy árverésen, amit a Heritage Auctions szervezett. A tranzakcióval az Action Comics #1 ezen páldánya lett a valaha volt legdrágább képregény.

A Heritage Auctions a közleményében kiemelte a nyomtatvány történelmi jelentőségét. Sőt, a valaha volt legfontosabb képregényként írta le. Hozzátette, Superman karaktere az idők során alig változott. Azonban az aukciósház nem fedte fel a vevő kilétét.

Az AP megjegyzi, a Certified Guaranty Company jelentése szerint az eredetileg kiadott 200 ezer példányból mára nagyjából száz darab maradt fenn.

A Kansas City Pedigree-től származó, a napokban elárverezett képregény állapotát 10-ből 8,5 pontra értékelték. Ez "nagyon jó" minősítést jelent. Igaz, van másik két példány ebből a számból, ami magasabb értékelést kapott.

Különösen jó befektetés lehet egy mesekönyv

Egyébként nemcsak a régi, különleges képregények, hanem akár a mesekönyvek, illetve a regények is funkcionálhatnak kivételes pénzügyi befektetésként. Persze nem mindegyik mű értéke ugrik meg idővel. Csak bizonyos szempontok teljesülése után lehetnek különösen értékesek. Fontos, hogy ritkák és keresettek legyenek, valamint jó állapotúak. Néha a fizikai vagy az online piactereken is ki lehet fogni ilyen könyveket az értékük töredékéért.

Olyan meséskönyvre, amely jó pénzügyi befektetés lehet, példa Bartos Erika: Anna, Peti, Gergő (APG)-könyvsorozata. Ezeknek a könyveknek az értékét megsokszorozta, hogy a jelentős keresletük ellenére sem adták ki többször. Ezért az APG-kötetek árfolyama folyamatosan emelkedett az elmúlt években. A 11 kötet jó minőségű darabjainak az ára 15-40 ezer forint között mozog. Így a teljes sorozat több százezer forintba kerülhet. Viszont eredetileg a példányok árszintje 2500 forint körül alakult 2006 és 2009 között.

Olyan könyvekre, amelyek ára elszállt az évek alatt, számos példát találunk külföldön is. Például J. R. R. Tolkien 1937-ben másfél ezer példányban megjelent kötetének, A hobbitnak (The Hobbit) egy kitűnő állapotban megmaradt tagja 65 ezer dollárért kelt el 2003-ban.

A Lewis Carroll: Alice kalandjai Csodaországban 1969-ben Salvador Dalí által illusztrált és aláírt példányát 20 ezer dollárért vásárolták meg.

A Harry Potter és a bölcsek köve a Bloomsbury 1997 júniusában kiadott 500 első példányának egyike pedig hibátlan állapotban 471 ezer dollárért ment el (mintegy 165 millió forint mai árfolyamon) 2021 decemberében.

Ne hagyd ki!