A Ticket Restaurant visszatér a magyar cafeteria piacra
Fotó: Shutterstock

Visszatér a Ticket Restaurant (Frissítve)

Januártól újra lehet meleg étkezési juttatást adni Ticket Restaurant-ra. A kártya speciális Szép-kártyaként tér vissza, nem kell majd zsebet választani, lesz viszont PIN-kód.


Már nem kell sokat várni

Megújult, digitális formában a jövő évtől újra elérhető lesz Magyarországon a népszerű és közismert étkezési juttatás, a Ticket Restaurant

– jelentette be Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón, amelyről a hvg.hu közölt összefoglalót.

A kártyák 2022 januárjától kerülnek forgalomba és a már jól ismert Szép-kártya konstrukció alapján működnek majd. Technikailag három zsebük lesz, de fókuszban az étkezéssel, így fizetéskor nem kell zsebet választani, elég lesz csak odaérinteni a kártyát. Viszont a többi Szép-kártyától eltérően PIN-kódos lesz. Maga a kártya Mastercard-alapon működik, ami ahzt jelenti, hogy az elfogadóhelyeknek nem lesz szükségük semmiféle plusz beruházásra.

Az Edenred mint Szép-kártya-szolgáltató 3,6 százalékos szolgáltatói jutalékot szed majd a tranzakciók után, ez a jogszabályi maximum, ebben nincs semmi különös

– mondta Szendrő Tamás.

A múlt

Az elmúlt években azért nem volt elérhető a Ticket Restaurant, mert az adóváltozások miatt a piacot korábban uraló külföldi cégek a növekvő terhek miatt kivonultak tőlünk. A hvg.hu felidézi, hogy 2012-től egy törvénymódosítással az étkezései utalványok közül csak az állami Erzsébet-utalvány után járt kedvezőbb adóteher. Azt az EU Bírósága is kimondta 2016-ban, hogy a törvény diszkriminatív, de az eltelt idő elég volt arra, hogy a három francia cég, a Sodexo, a Cheque Déjeuner és a Ticket Restaurant (későbbi nevén Edenred) kivonuljon. Mindhárom cég eljárást indított az állam ellen, az Edenred 23 millió eurót és késedelmi kamatait, a Cheque Déjeuner 39 millió eurót, a Sodexo pedig 73 millió eurót kaphat egy nemzetközi bírósági ítélet nyomán.

Idén a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központja elutasította a magyar állam fellebbezését, az állam 73 millió euró, vagyis több, mint 25 milliárd forint kártérítést fizethet a Sodexónak. Az Edenred esetében az állam fellebbezését már tavaly elutasította a testület.


Pontosítás

Cikkünk megjelenése után azt a téjékoztatást kaptuk, hogy lapszemlénkben félreérthetően fogalmaztunk, ugyanis az Edenred szolgáltató mindvégig jelent volt, NEM távozott a piacról, ez a Ticket Restaurant kártyával történt meg. Szíves elnézéséteket kérjük a tévedésért.

Ne hagyd ki!