Tyúktojások a zsákban.
Fotó: Shutterstock

Bajban vannak a magyar termelők, veszteséget tojnak a tyúkok

Óriási gondban vannak a magyar tojástermelők: tojásonként 5-6 forintos veszteséget könyveltek el az utóbbi időben. Több gazdaság végleg bezárt, jövő évtől azonban látszik némi reménysugár az ágazat számára.


Bajok a tojáságazatban

Rendkívül megemelte idehaza a tojástermelők költségeit a takarmányárak növekedése. Emellett az üzemanyag, az áram, a csomagolás és a munkabér drágulása is gyötri az ágazatot - dr. Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) a mezőgazdasági titkára beszélt erről a Agrárszektor.hu-nak. A szakember szerint a költségek emelkedését azonban nem követik a felvásárlói árak, ezért több gazda is a termelés ideiglenes vagy végleges felhagyásán gondolkodik, hiszen jelenleg 5-6 forint a termelői veszteség egy darab tojáson. Olyan is akad, aki már végleg felhagyott az üzlettel.

„Van még egy költségcsökkentő megoldás, amivel tudnak élni a termelők: ennek a lényege, hogy nem egy fiatalabb, hanem egy öregebb állományt állítanak be a termelésbe, de ennek meg az a hátránya, hogy ez kevesebb tojás előállításával jár”

– magyarázta dr. Molnár Györgyi.

A szakember szerint az is sújtja az ágazatot, hogy idén elmaradtak az állatbetegségek megelőzése érdekében kiírt pályázatok, így a szükséges medicinákat a gazdáknak a saját zsebükből kellett teljes egészében kifizetniük. Jövőre a jelek szerint azonban visszatérhet ez a fajta támogatás.

Az áruházláncok is felelősek lehetnek

Dr. Molnár Györgyi arra is kitért, hogy tavaly az áruházláncok hagytak egy nagyobb hézagot a termelői és a fogyasztói ár között. Most azért, hogy ne emelkedjenek nagyon a költségek, ebből az árkülönbözetből faragnak le, hogy a fogyasztók kisebb mértékben érzékeljék az áremelkedést. Így viszont a termelők sincsenek rendesen megfizetve.

Magyarországon a tojástermelése egyébként évtizedek óta csökken - annak ellenére is, hogy az utóbbi években egyre több tojást fogyasztunk a statisztikák szerint. Amíg 1990-ben 4679,1 millió tojást állított elő az ország, ez 2020-ben már csak 2540,6 millió darab volt. A csökkenő tendencia pedig tovább folytatódhat. Magyarország egyébként tojásból 85 százalékban önellátó.

Van némi jó hír is

Ahogyan arról a Haszon.hu is korábban beszámolt, az ALDI bejelentette, hogy 2022. januárjától csak magyar termelőktől származó tojást fog forgalmazni. A mezőgazdasági titkár szerint a Tojásszövetség nagyon örül az áruházlánc döntésének, hiszen a fogyasztók számára is fontos, hogy magyar termékeket vásároljanak, valamint az iparág számára is nagy segítség ez. Emellett környezetvédelmi szempontok alapján sem elhanyagolható a döntés, hiszen a tojás ezáltal rövidebb ellátási láncon át juthat el a termelőktől a fogyasztókig.

Dr. Molnár Györgyi kifejtette, hogy a húsvét mellett egyébként a karácsonyi a másik kiemelt időszak, amikor nagyobb forgalomra számíthat az ágazat, így a következő hetek hozhatnak némi fellendülést. Emellett arról is beszélt, hogy a termelőknek nincsenek túlzó igényeik, csupán megfelelő árakat szeretnének, amelyek fedezik a költségeiket.

Ne hagyd ki!