Egy probléma megszűnőben van, de fellépett egy másik
Fotó: Shutterstock

Érik a fordulat a hazai vendéglátásban

Egyre több vendéglátós tér haza külföldről és keres idehaza munkát. Ennek okai a szektor magas bérei és a korábbiaktól jobb munkakörülmények lehetnek. Ez új jelenség a magyarországi vendéglátásban, ami akár fordulatot is hozhat a munkaerőhiánnyal küzdő ágazat helyzetében.


Sok vendéglátós indult haza

Új jelenség a magyarországi vendéglátásban, hogy nő azok száma, akik úgy keresnek munkát, hogy korábban külföldön dolgoztak – beszélt a trendfordulóról Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja a VG-nek.

A fordulat miatt az évek óta sok problémát okozó munkaerőhiány is csökkent a szektorban. A változás okát a szakember abban látja, hogy jelentősen emelkedtek a bérek a hazai vendéglátásban, valamint jobbak lettek a munkakörülmények is.

Csapody arról nem beszélt, hogy pontosan milyen fizetések jellemzők manapság, viszont elárulta, hogy egyedi bérezés van, és a meghatározásánál számíthat a munkatapasztalat, a nyelvtudás vagy a munkamorál is.

Egy probléma megszűnőben, de fellépett egy másik

A munkaerőhiány csökken, azonban az energiaár-robbanás új kihívások elé állítja a szektort. Csapodyék például október elseje óta tízszeres gáztarifával és hamarosan öt-hétszeres áramköltséggel működtethetik az éttermüket. A megugró költségek fedezéséhez duplázniuk kellene az ételeik árát, de azt a piac nem fogadná el.

A szakember reálisnak gondolja, hogy az előrejelzések szerint a szállodák negyede bezárhat a költségeik elszállása miatt, illetve az egész évben nyitva tartó éttermek között sok lesz, amelyek nem tudják finanszírozni a kisebb forgalmú hónapokat.

A vendéglátósok közül sokan visszafordultak, de mi van a többiekkel?

Csapody Balázs szerint a vendéglátósok közül sokan tértek haza Ausztriából is. Azonban a hírek arról szólnak, hogy az osztrák társadalombiztosítási adatbázis alapján több mint 114 ezer magyar dolgozott Ausztriában júliusban. Tíz éve a számuk „csupán” 40 ezer volt. Emellett a kutatások szerint magas lehet Magyarországon azok aránya is, akik külföldi munkavállaláson gondolkoznak.

Nagyjából 560 ezerre volt becsülhető az elvándorolt magyarok száma a nyáron. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt.

A legnagyobb arányban a magyarok az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába vándoroltak ki. A szigetországban 160-200 ezer honfitársunk élhet, a németeknél 200 ezer, Ausztria és Magyarország között pedig a napi szinten ingázók száma is jelentős.

Ne hagyd ki!