Az ország legnagyobb hotele is bezár a télre
Fotó: Shutterstock

Nem a téli bezárások fájnak a legobban a szállodásoknak

Számos hazai szálloda novembertől nem fogad vendéget, de akad olyan is, amelyik januártól márciusig nem üzemel, miután túl nagy kiadást jelentene a megemelkedett rezsi a leghidegebb hónapokban. Az ország legnagyobb hotele is bezár a télre. Azonban nem a szezonális zárvatartás az ágazat legkényesebb témája.


Biztosan lesznek tömeges szállodabezárások

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint a szállodák jelentős része zárhat be a rezsigondok miatt a télre. Egy részük novembertől nem fogad vendégeket, más egységek az ünnepek után januártól márciusig nem fognak üzemelni. Viszont ennél kényesebb téma és nagyobb kérdés, hogy hány szálloda marad végleg zárva.

A nagy energiakitettségű szállodák nagyon nehéz helyzetben vannak, különösen a wellnesshotelek és a régi, korszerűtlen szállodák. Utóbbiakat illetően nem csak a kisebb településekre korlátozódik a probléma, vagyis Budapesten ugyanúgy vannak energiapazarló szállodák. Ráadásul egy belvárosi szállodában még bonyolultabb is az energiakörnyezetet megváltoztatni

- idézi a szakembert az Infostart.

Flesch hozzátette, hogy vannak korszerű szállodák, azonban azokat is rosszul érinti az energiaárak elszállása, bár jobban elviselik a drágulást. A legtöbb egység most azt számolja, hogy mi érné meg jobban: ha nyitva maradna, vagy ha bezárna a télre. Viszont nehéz úgy dönteniük, hogy nem tudják, mekkora forgalom várható a következő hónapokban.

Az is előfordulhat, hogy az átmeneti vagy részleges bezárások azt eredményezik, hogy biztosabb állás után néznek a szállodaipari dolgozók, ami jelentős munkaerőhiányt okozna az ágazatban. De a mostani eseményeknek lehet némi kedvező hatása is:

Mint minden nehéz helyzetnek, ennek is lehet pozitív hozadéka, hiszen rengeteg olyan intézkedés történik, amelyek meghozhatók lehettek volna járvány és energiaválság nélkül is, csak egyszerűen nem voltak rákényszerülve az ágazatban. Ezek jót fognak tenni akár a költséghatékonyság, akár a fenntarthatóság szempontjából, még ha magas árat is kell érte fizetni

- mondta Flesch Tamás.

Bezár az ország legnagyobb szállodája is

Üzemszünet lesz az ország legnagyobb szállodájában, a Danubius Hotels csoporthoz tartozó Danubius Hotel Hungariában is a télen, várhatóan november 1-étől február 28-áig. A döntést azzal indokolta a cég, hogy a 499 szobás hotelt a jelenlegi foglalási adatok alapján nehezen lehetne hatékonyan üzemeltetni a megemelkedett energiaárak mellett. Az adott időszakra foglalással rendelkező vendégek értesítése folyamatban van, őket a cégcsoport más budapesti szállodáiban szállásolnák el.

A Danubius Hotels célja továbbra is, hogy a legtöbb szállodánk hatékonyan üzemeljen, így lehetőség szerint minden munkatársunknak munkát tudjunk biztosítani a következő, gazdaságilag nehezebb, foglaltság tekintetében pedig gyengébb időszakban is

– nyilatkozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

Ne hagyd ki!