Még a Telenor követett el jogsértést
Fotó: Shutterstock

A Yettel ügyfele vagy? Kaphatsz 7500 forintot!

180 ezer ügyfelét kompenzálja összesen 1,3 milliárd forint értékű jóvátételi csomaggal a Yettel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárása nyomán.


Megbírságolták a Yettelt

A bírság előzménye, hogy a Yettel elődje, a Telenor Magyarország Zrt. 2016 és 2017 között 0 Ft-osként vagy kedvezményesként hirdette néhány készülékét, azok árának egy részét azonban beleépítették az előfizetési díjba. Ezért a nemzeti versenyhatóság már 2019 végén jelentős bírságot szabott ki a Telenorra. A vállalat a cégbírósághoz fordult a döntés miatt, az azonban helyben hagyta a jogsértés tényét, viszont kötelezte a GVH-t, hogy indokolja meg a bírság összegét.

A Telenor utódjaként a Yettel azóta vállalta, hogy 7500 forint kompenzációt fizet minden jelenlegi ügyfelének számlajóváírást vagy feltöltőkártya-keretfeltöltés formájában, aki a Telenor Blue kampányok alatt, tehát 2016. október 6. és 2017. október 22. között készülékkel egybekötött hűségidős előfizetői szerződést kötött. A kártérítés nagyjából 180 ezer főt érinthet. Őket e-mailben vagy smsben értesti a cég.

A Yettel összkompenzációja amennyiben nem éri el a 1,31 milliárd forintot. A fennmaradó összeget a cégnek versenyfelügyeleti bírságként kell befizetnie.

A versenyhatóság – a kompenzációs csomagra tekintettel – az újraszámolás során 125 millió forintra mérsékelte az eredetileg 1,8 milliárdos összegű bírságot, egyúttal előírva a vállalások teljesítését, valamint azok könyvvizsgálóval történő auditáltatását. A GVH döntése a fogyasztóknál jelentkező közvetlen előnyök mellett tekintettel volt arra is, hogy a cég lemondott a további jogorvoslati lehetőségéről. A jóvátételi kötelezettségek teljesítését a Versenyhivatal a végrehajtásukra előírt határidő leteltét követően ellenőrzi majd

– áll a GVH közleményében.

Bosszús ügyfelek

Néhány hete írtunk róla, hogy tavaly összesen 300 üggyel kellett elektronikus hírközlési témában foglalkoznia a Budapesti Békéltető Testületnek (BBT), amelyekről a hatósággal is egyeztetniük kellett. Az esetek több mint fele a fogyasztók javára dőlt el. A legtöbb alkalommal a telekommunikációs cégek már a meghallgatás előtt meg tudtak állapodni az ügyfeleikkel.

A legtöbb panasz – összesen 144 – a Vodafone-ra érkezett, különösen azt követően, hogy a vállalat felvásárolta a UPC-t. Ezután körülbelül 20 százalékkal nőtt a panaszosaik száma, akik leginkább a korábbitól gyengébb minőségű szolgáltatásokat nehezményezték. Az indokaik között szerepelt a késedelmes hibaelhárítás, a modemek- és set top boxok cseréi, a nem megfelelő számlázás és a szinte elérhetetlen ügyfélszolgálat.

Másokra is érkezett panasz

A Vodafone mellett más cégekre is érkezett panasz elektronikus hírközlési témában. A sorban utánuk következtek:

  • a Magyar Telekom – 88 panasszal,
  • a Telenor (azaz Yettel) – 32 panasszal,
  • az UPC Magyarország – 10 panasszal
  • és a Digi – 4 panasszal.

A nem a Vodafone-t érintő ügyek java a jótállási igényekre, valamint az előfizetéssel kapcsolatos kérdésekre vonatkozott. Sok kifogás irányult például arra, hogy az ügyfelek eltérő tájékoztatást kaptak a telefonos és személyes ügyfélszolgálatnál, nem volt megfelelő a számlázás vagy a számhordozást nem bonyolították le kielégítően.

Ne hagyd ki!