Óriási fejlesztésre készül a YouTube
Fotó: Shutterstock

MI mondhatja alá a szinkront a youtube-os videókon

Teljesen mindegy lehet a jövőben, milyen nyelvű egy videó a YouTube-on. A tartalomgyártók szinte bármilyen nyelvre lefordíttathatják a tartalmaikat egy mesterséges intelligencia (MI) segítségével. Ráadásul arra is képes lehet a technológia, hogy az ő, saját hangjukon készítse el a szinkront.


Óriási fejlesztésre készül a YouTube

Bejelentette a Google-höz köthető YouTube videómegosztó platform, átveszi a mesterséges intelligencia alapú szinkronszolgáltatást fejlesztő Aloud csapatát. A Verge szerint ők készíthetnek egy olyan új funkciót a videós oldalra, amely először elkészíti a videó leiratát, amit annak tulajdonosa megnézhet, szerkeszthet. Ezután a program lefordítja a szöveget, és elkészíti hozzá a szinkront is.

Több tartalomgyártó segítségével tesztelik a funkciót egyelőre angol, spanyol és portugál nyelveken. Azonban azt ígérik, bővítve lesz a nyelvi lista. Továbbá a YouTube azon is dolgozik, hogy a többnyelvű videók a készítőik eredeti hangján szólaljanak meg, szájszinkronnal. Viszont a HVG szerint az utóbbi funkció legkorábban jövőre érkezhet.

Blokkolná a YouTube a reklámblokkolókat

Más változásokat is tervez a YouTube a következő időszakban. A portálról tudni kell, hogy jelentős bevételeket köszönhet a rajta megjelenő reklámoknak. Amennyiben azokat blokkolják a felhasználók, komoly összegektől esik el a videómegosztó, illetve a tartalomgyártó. Emiatt az utóbbi időben az oldal felvette a kesztyűt a videóblokkolót alkalmazók ellen.

Első körben azzal próbálkozott a YouTube, hogy a reklámblokkolót használók a megnyitott videó helyett egy üzenetet kaptak. Abban két lehetőségről írt a portál: vagy engedélyezik a reklámokat, vagy előfizethetnek a reklámmentes prémium szolgáltatásra.

Most újabb módszerrel próbálják gátolni a blokkolók alkalmazását. Három videót lehet megnézni a reklámblokkolóval, aztán letiltja a használóját az oldal.

A YouTube egy felugró ablakkal figyelmezteti az érintett felhasználókat a három videós szabályra. Emellett továbbra is felajánlja a blokkoló kikapcsolásának, vagy a prémium előfizetésnek a lehetőségét.

Mindezek alapján biztosra vehető, hogy a portál a továbbiakban is komolyan fogja venni a blokkolók korlátozását. Azonban kérdéses, mekkora lesz a szigor az ügyben.

Új szolgáltatásokat kínál a YouTube

Egyébként néhány hete elérhető a YouTube továbbfejlesztett, 1080p felbontású HD streamje. Tehát a felbontás 1080p maradt, viszont mindehhez emelt bitrátát kínálnák, ami szebb képet eredményez. Az új funkciót csak a prémium előfizetők élvezhetik, ellentétben a hagyományos, 1080p-s felbontással.

Emellett új, elsősorban kényelmi fejlesztések is érkeztek a közelmúltban a Premium csomagba. Például a FaceTime-on keresztül a felhasználók már közösen nézhetnek videókat barátaikkal és családtagjaikkal. Továbbá újdonság, hogy a félbehagyott videók lejátszása minden eszközön ott folytatható, ahol egy másik készüléken abbamaradt.

Mindemellett a YouTube a telefonokra és a táblagépekre is kiterjesztette a sorbanállási funkciót, ami lehetővé teszi videós lejátszási listák létrehozását. Az új, intelligens letöltés automatikusan hozzáadja az ajánlott videókat a felhasználó könyvtárához, amikor az eszköz Wi-Fi-hálózathoz csatlakozik. Így azok offline állapotban is megtekinthetők.


Ne hagyd ki!