Pedig 2030-ra 45 százalékra kellene emelni a zöldenergia arányát az EU energiamixében
Fotó. Shutterstock

Sok a buktató a megújuló energiára épülő beruházásokban

Az energiakrízis miatt egyre nagyobb a hajlandóság az energetikai beruházásokra hazánkban. Azonban még messze vagyunk az uniós zöldenergia-felhasználási célszámoktól. Ráadásul ezeknek a projekteknek nagyon sok buktatójuk van.


Energetikai beruházásokat tervez Magyarország

A nap mellett a szél és a geotermia is lehetővé teszi Magyaroroszágon az energiatermelés függetlenítését Palkovics László technológiai és ipari miniszter szerint. Azonban a függetlenség eléréséhez legelőször fejleszteni kell hazánk energetikai hálózatát. Ennek érdekében az ország - uniós forrásból - 16 milliárd eurós beruházást hajtana végre a villamosenergia-rendszerén - írja a G7.

A program célja a szél- és napenergia, a geotermikus és a biomasszából származó energia, valamint a biogáz nagyobb hasznosítása, azonban egyéb részletek nem ismertek a tervezett beruházásokról. Az ehhez szükséges eu-s helyreállítási alaphoz ráadásul továbbra sem fér hozzá Magyarország.

Nem csak Magyarország fektetne zöldenergiába

Magyarország mellett az orosz gázról való leválás miatt az Európai Unió tagállamai sorra gondolják át az energiapolitikájukat. A téli fűtéshez újra kőszénre van szükség, a földgázt pedig mielőbb megújuló energiával kellene pótolni. Emellett ismét előtérbe kerülhet a nukleáris energia használata is.

Azonban ezekben az projektekben sok a buktató szerte Európában, és a legtöbb tagország még nagyon messze áll az uniós zöldenergia-célarányszámoktól is az energiamixében. Ráadásul az EU az idén a megújuló energia 2030-as célarányát 32 százalékról 45 százalékra emelte.

Ezt a célt több szakértő elérhetetlennek tartja, hiszen például a szárazföldi szélerőmű-kapacitás bővítését az eddigi évi 8,3 gigawattról (GW) összesítve 26,8 gigawattra kellene emelni az Unióban. Emellett a napenergia átlagos EU-s teljesítmény-növekedése 13,7 GW volt az utóbbi években, de legfeljebb 21,4 GW. Viszont most 55,4 GW-os emelkedésre lenne szükség minden 12 hónapban. Továbbá az országok engedélyeztetési eljárásai is képesek évekre elnyújtani a néhány hónapos projekteket is.

Emelkednek a költségek

Mindezek mellett az orosz-ukrán háború és a kínai pandémia miatt egyre növekszik az energetikai beruházásokhoz szükséges számos termék költsége. Például a szélerőművekhez elengedhetetlen könnyű faanyag ára az idén nagyjából megháromszorozódott.

Továbbá a turbinagyárak sem látják a drágulási folyamat végét, azért nem kötnek előre fix áras szerződéseket.

Emellett jelentősen növelni kellene az országok energetikai rendszereinek a tárolókapacitását is.

Ne hagyd ki!