Szélturbinák Dánia és Svédország között

Partmenti szélturbinák Dánia és Svédország között

Fotó: Shutterstock

Nincs orosz gáz és olaj? Itt van rá egy európai válasz

Németország és Dánia 9 milliárd dollárt (3656 milliárd forintot) fektet szélerőmű parkokba a Balti-tengeren. A beruházás nyomán várhatóan 4,5 millió háztartás energiaellátását tudják majd biztosítani 2030-ra.


A két ország jelenleg 1,5 gigawatt partmenti és 1 gigawatt Balti-tengeri szélerőmű-kapacitással rendelkezik. Ez a régióban termelt szélenergia 90 százaléka.

Energiasziget

A megállapodás részeként Dánia a Bornholm energiaszigetre tervezett kapacitást 2 gigawattról 3-ra emeli – derül ki a dán energia- és klímaügyi minisztérium adataiból.

Ugyancsak létrehoznak egy 292 mérföld (470 km) hosszú víz alattí kábelt, amely a bornholmi szélerőmű parkot köti össze a német hálózattal annak érdekében, hogy a régió függetlenedni tudjon az orosz energiahordozóktól.

A szélerőmű parkok összekapcsolására 3, míg fejlesztésükre 6 milliárd dollárt szánnak.

Dan Jørgensen dán klíma- és energiaügyi miniszter szerint a projekt

mérföldkő az energia történelmében, egy olyan időszakban, amikor nagyobb szükség van nemzetközi összefogásra, mint valaha.

Robert Habeck német gazdasági és klímaügyi miniszter pedig úgy fogalmazott:

Ez a „zászlóshajó projekt” előmozdítja Európa energiabiztonságát és klímasemlegességét.

Befogni a szelet

A német külügyminiszter, Annalena Baerbock korábban azt mondta: óriási a potenciál a Balti-tengeri partmenti szélenergiában, amelynek befogásával akár 90 gigawattnyi áramot is elő lehetne állítani.

A világ össz szélerőmű kapacitása – ideértve a partmenti és a szárazföldi berendezéseket is – jelenleg körülbelül 837 gigawatt. Kína rendelkezett a legnagyobb, 27,7 gigawattnyi ilyen kapacitással 2021-ben.

Az Európai Bizottság 2050-re 300 gigawattra szeretné emelni az uniós országok szélerőmű kapacitását a májusban rögzített 16-ról.

Németország az orosz energiahordozóktól való függetlenedés felé már tett egy határozott lépést: a hónap elején az Európai Bizottság jóváhagyta a német kormány hárommilliárd eurós tervét, amellyel a megújulóenergia- és hulladékhő-alapú távfűtési programokat támogatja. Az átszámítva 1185 milliárd forintos projektről itt írtunk részletesen.

Ne hagyd ki!