Nehéz lesz elérni a Párizsi Megállapodás kitűzött céljait, de vannak bíztató jelek
Fotó: Shutterstock

Így áll Magyarország nap- és szélenergia-termelésben

Elérte a 10 százalékos részesedést a szél- és napenergia a világ villamosenergia-termelésében tavaly. Mutatjuk, Magyarország hol tart.


Egyre „tisztább” az energia

Tavaly hét új ország csatlakozott ahhoz a 43-hoz, amelyek villamosenergia-termelésének legalább 10 százalékát adja a szél- és napenergia. Argentína, El Salvador, Japán, Kína, Mongólia és Vietnám mellett a hetedik állam Magyarország volt, 11,1 százalékos aránnyal – írja a Portfolio.hu az EMBER környezetvédelmi szervezet éves globális villamosenergia-jelentésére hivatkozva.

A kutatás azt a 75 országot vizsgálta, melyek a globális villamosenergia-igény 93 százalékát teszik ki. Az 50 említett államban benne van az öt legnagyobb gazdaság is.

2021-ben egyébként a világ villamosenergia-termelésének a 38 százaléka származott tiszta, tehát nem fosszilis eredetű energiaforrásból, ami például több mint a szén alapú termelés mennyisége (36 százalék).

Felgyorsult az átállás

A tanulmány szerint a 2015-ös Párizsi Megállapodás óta a duplájára nőtt a szél- és napenergia aránya a világban. A legdinamikusabb változást pedig Hollandia, Ausztrália és Vietnám mutatja.

Ráadásul tíz ország teljes villamosenergia igényének adja a szél- és a napenergia több mint 25 százalékát. A legnagyobb ennek az aránya Dániában, ahol 52 százalék.

A globális szél- és napenergia-termelés tavaly egyébként 17 százalékkal nőtt. Ahhoz azonban, hogy tartani tudja a világ az alacsonyabb, 1,5 fokos hőmérsékletemelkedés eléréséhez szükséges pályát, 20 százalékos növekedésre lenne szükség éves szinten. Ez az elmúlt évtizedben egyébként megvalósult.

„Eljött a szél és a napenergia ideje, elkezdődött az a folyamat, amely átformálja a jelenlegi energiarendszert. Ebben az évtizedben villámgyorsan be kell vetni őket, hogy megfordítsuk a globális kibocsátás növekedését és kezeljük az éghajlatváltozást”

- nyilatkozta Dave Jones, az EMBER globális vezetője.

Változást hozott a koronavírus

Tavaly a világ villamosenergia-felhasználása rekordot ért el. Az új igényeknek viszont csak 29 százalékát tudta fedezni a szél- és napenergia bővülése. Ebből következik az, hogy 1985 óta nem látott növekedést mutatott a szénalapú villamosenergia-termelés.

Mindezekből kifolyólag minden idők legmagasabb szintjét hozta a világ CO2 (szén-dioxid) kibocsátása 2021-ben, mintegy 3 százalékkal meghaladva a 2018-as rekordot.

Ne hagyd ki!