Nem magyar találmány az árstop bevezetése néhány élelmiszerre
Fotó:123RF

Orbán elárulta, honnan vette át az élelmiszer árstop ötletét

Idén először adott interjút a közrádiónak a miniszterelnök. Összefoglalónkban a gazdasági témákra, az inflációra, az 7 élelmiszernél elrendelt árstopra és a negyedik oltásra fókuszálunk.


A részletek

A miniszterelnök szerint európai inflációtól szenvedünk, az infláció nem áll meg a határon (a decemberi, durva inflációs adatról ITT írtunk), csupán ránk gyakorolt negatív hatását tudjuk megállítani.

Ha magasabbak az árak, legyen több pénz az embereknél, ahol lehetséges, ott pedig fogjuk meg az árakat

– mondta a kormányfő.

A benzinárstopot sikerként értékelte, amivel megfogtuk a drágulást. A nem fix kamatozású hiteleknél az infláció felvitte a hitelkamatokat, így kamatstopot vezettek be, hogy senki ne veszítse el lakhatását. Ezek véleménye szerint példátlan intézkedések, ilyet nem csináltak Európában.

Az élelmiszerárak növekedéséről azt mondta, a szerb receptet vette át. Déli szomszédunknál öt élelmiszert választottak ki, aminek visszaállították korábbi árszintjét. Magyarországon hat (mint tegnap tisztázódott a kormányinfón, 6+1. A szerk.) terméket jelöltek ki, ezek árát az október 15-ei szintre állították vissza.

Ezekből az árukból mindig kell legyen a polcon

– jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ezt ellenőrizni is fogják. Az intézkedés 90 napra szól, Orbán reméli, hogy ezalatt az infláció lemegy, és nem lesz szükség hosszabbításra. A gyermeket nevelő szülőknek visszaadott szja-ról elmondta, hogy ezzel szerinte Brüsszelben nem lesz baj, bár nagyítóval vizsgálnak minket. Hozzátette: a magyar kormány politikájának iránya más, mint amit Brüsszelben elvárnak.

A negyedik oltásról

A kormány a negyedik oltást támogatja, álláspontja szerint a harmadik oltás erősen növeli a védettséget, de ha valaki szükségét érzi a negyediknek, akkor négy hónap után felveheti, hat hónap után pedig ajánlott is, de mindenkinek orvosával is konzultálnia kell. Orbán elmondta, 2611 ember van kórházban, 243-an vannak lélegeztetőgépen, szerencsére nincs köztük gyerek. Szerinte bőven van még orvosi kapacitás az országban, biztonságban érezhetjük magunkat.


Ne hagyd ki!