finn férfi szaunázás után elmélkedik az életről

Lehet néhány fokkal kevesebb? Így spórol Európa az energiával

Hideg medencék, hűvösebb irodák és rövidebb zuhanyzások jelentik az új normális állapotot az európaiak számára, miután az országok kormányai a tél előtt a hiány megelőzése érdekében szigorítják az energiafelhasználást.


Az ukrajnai háború következményeként Oroszország a nyugati szankciókra válaszul csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, ráadásul a jövő héten karbantartás miatt három napra lezárja az Északi Áramlat-1 gázvezetéket. Az energiaárak megugrása miatt az európai kormányok elkezdtek spórolni az energiafogyasztással a téli időszakra – a Reuters összegyűjtötte, hogyan.

Németország

Németországban a kormány közölte, hogy a magán úszó- és fürdőmedencéket tilos energiaigényes módon fűteni. Az irodákban a megengedett maximális hőmérséklet 19 fok. A kézmosáshoz ajánlott hideg vagy langyos vizet használni. Az épületek és műemlékek díszkivilágítását, a fényreklámokat korlátozzák. Berlinben a hangulatos gázlámpákat is lecserélikaz energiaválság miatt, erről itt írtunk. Eddig úgy tűnik egyébként, hogy a németek igen sikeresek a fogyasztáscsökkentésben.

Spanyolország

A középületekben, közigazgatási épületekben és üzletekben 27 fokra korlátozták a légkondicionálást, a fűtést 19 fokra. A kormány szeretné, hogy az üzletek térjenek át önműködő ajtókra, hogy biztosan zárva maradjanak, ha a fűtés vagy a légkondicionáló be van kapcsolva, továbbá este 10 óra után le kell kapcsolniuk a villanyt.

Franciaország

A francia kormány 2024-ig 10%-kal csökkentené az energiafogyasztást. Arra kéri lakosait, hogy csak 26 fok felett kapcsolják be a légkondicionálót, a fűtés pedig maximum 19 fokig emelkenjen.

A spóroláshoz az épületeknek LED lámpákkal és erősebb hőszigeteléssel kell rendelkezniük. A Fédération du Commerce et de la Distribution, a franciaországi kiskereskedelmi üzletek csoportja is csatlakozott a tervhez, kikapcsolják a világítótesteket és csökkentik a hőmérsékletet az üzletekben.

Olaszország

Az olaszok is hidegebb otthonokban élhetnek és hidegebb irodákban dolgozhatnak majd, mivel a kormány a fűtés korlátozását és a gázfelhasználás több mint 10%-os csökkentését tervezi.

Finnország

Az Agence France-Presse (AFP) szerint Finnországban az épületek hőmérsékletének csökkentése mellett arra ösztönzik az embereket, hogy rövidebb ideig zuhanyozzanak és kevesebb időt töltsenek a szaunában.

Ez is része az „egy fokkal alacsonyabb" elnevezésű finnországi kampánynak, melyet októberben indítanak, és olyan tanácsokat tartalmaz, mint a szórakoztató elektronikával töltött idő csökkentése, és a lassabb vezetés.

Az Egyesült Királyság arra készül, hogy 2022 végéig leállítja az összes orosz kőolajimportot, a terv már kivitelezés alatt. Ám nem csak Európa spórol: Ázsiában is kényszermegoldásokra kényszerülnek. Van ahol az iskolaidő rövidül az energiatakarékosság jegyében, itt számoltunk be erről.

Ne hagyd ki!