finn férfi szaunázás után elmélkedik az életről

Hideg medencék, hűvösebb irodák és rövidebb zuhanyzások jelentik az új normális állapotot az európaiak számára, miután az országok kormányai a tél előtt a hiány megelőzése érdekében szigorítják az energiafelhasználást.


Az ukrajnai háború következményeként Oroszország a nyugati szankciókra válaszul csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, ráadásul a jövő héten karbantartás miatt három napra lezárja az Északi Áramlat-1 gázvezetéket. Az energiaárak megugrása miatt az európai kormányok elkezdtek spórolni az energiafogyasztással a téli időszakra – a Reuters összegyűjtötte, hogyan.

Németország

Németországban a kormány közölte, hogy a magán úszó- és fürdőmedencéket tilos energiaigényes módon fűteni. Az irodákban a megengedett maximális hőmérséklet 19 fok. A kézmosáshoz ajánlott hideg vagy langyos vizet használni. Az épületek és műemlékek díszkivilágítását, a fényreklámokat korlátozzák. Berlinben a hangulatos gázlámpákat is lecserélikaz energiaválság miatt, erről itt írtunk. Eddig úgy tűnik egyébként, hogy a németek igen sikeresek a fogyasztáscsökkentésben.

Spanyolország

A középületekben, közigazgatási épületekben és üzletekben 27 fokra korlátozták a légkondicionálást, a fűtést 19 fokra. A kormány szeretné, hogy az üzletek térjenek át önműködő ajtókra, hogy biztosan zárva maradjanak, ha a fűtés vagy a légkondicionáló be van kapcsolva, továbbá este 10 óra után le kell kapcsolniuk a villanyt.

Franciaország

A francia kormány 2024-ig 10%-kal csökkentené az energiafogyasztást. Arra kéri lakosait, hogy csak 26 fok felett kapcsolják be a légkondicionálót, a fűtés pedig maximum 19 fokig emelkenjen.

A spóroláshoz az épületeknek LED lámpákkal és erősebb hőszigeteléssel kell rendelkezniük. A Fédération du Commerce et de la Distribution, a franciaországi kiskereskedelmi üzletek csoportja is csatlakozott a tervhez, kikapcsolják a világítótesteket és csökkentik a hőmérsékletet az üzletekben.

Olaszország

Az olaszok is hidegebb otthonokban élhetnek és hidegebb irodákban dolgozhatnak majd, mivel a kormány a fűtés korlátozását és a gázfelhasználás több mint 10%-os csökkentését tervezi.

Finnország

Az Agence France-Presse (AFP) szerint Finnországban az épületek hőmérsékletének csökkentése mellett arra ösztönzik az embereket, hogy rövidebb ideig zuhanyozzanak és kevesebb időt töltsenek a szaunában.

Ez is része az „egy fokkal alacsonyabb" elnevezésű finnországi kampánynak, melyet októberben indítanak, és olyan tanácsokat tartalmaz, mint a szórakoztató elektronikával töltött idő csökkentése, és a lassabb vezetés.

Az Egyesült Királyság arra készül, hogy 2022 végéig leállítja az összes orosz kőolajimportot, a terv már kivitelezés alatt. Ám nem csak Európa spórol: Ázsiában is kényszermegoldásokra kényszerülnek. Van ahol az iskolaidő rövidül az energiatakarékosság jegyében, itt számoltunk be erről.

The Conversation

Ne hagyd ki!