híd látkép Dakkában
Fotó: Salman Preeom / unsplash

Ázsiai kényszermegoldások áramhiányra

Banglades rövidebb iskolai héttel, csökkentett irodai óraszámmal próbálja enyhíteni az áramhiány következményeit.


Az ukrajnai háború felhajtotta az üzemanyagimport költségeit, ami megviselte Banglades gazdaságát és devizatartalékait. A múlt hónapban a dél-ázsiai ország napi kétórás áramszünetet rendelt el az energiaválság megfékezésére.

A hónap elején a benzin árát több mint 50%-kal emelte meg a kormány az országban, az üzemanyag ára literenként 86 taka-ról (375 forint) 130 taka-ra (570 forint) csúszott. Ezzel egyidejűleg a dízel és a kerozin ára is több mint 40%-kal emelkedett. A drágulások miatt az elmúlt hetekben tüntetők vonultak az utcára − tájékoztat a BBC.

Khandker Anwarul Islam bangladesi kabinetfőnök kijelentette, hogy az iskolák − amelyek eddig csak pénteken voltak zárva − mostantól szombaton is zárva lesznek. Normál körülmények között az iskolák Bangladesben a hét hat napján − hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön, szombaton és vasárnap − tartanak nyitva.

Eközben a kormányhivatalok és a bankok nyitvatartási idejét nyolc helyett napi hét órára csökkentjük. A magánhivataloknak megengedjük, hogy saját maguk határozzák meg a nyitvatartási idejüket. A falvak áramellátását a kormány továbbra is biztosítani fogja, beleértve a kora reggeli órákat is, amikor a terményeket öntözik

− mondta Islam.

Az ország az áram zömét földgázból állítja elő, amelynek egy részét importálja. Most a hatóságok az ország összes dízelüzemű erőművét leállították, amelyek a bangladesi villamosenergia-termelés mintegy 6%-át adják, mert az importált üzemanyag ára emelkedik.

Júliusban Srí Lanka és Pakisztán után Banglades volt a harmadik dél-ázsiai ország, amely hitelt kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Bár a lehetséges hitel nagyságáról még nem született döntés, a tárgyalások várhatóan a Világbank és az IMF októberi ülése után kezdődnek meg. Banglades devizatartalékai mintegy 40 milliárd dollárra csökkentek, ami a szokásos kormányzati kiadások négy és fél havi összegének felel meg. Pedig az elmúlt években a 416 milliárd dolláros GDP-vel rendelkező országot a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságaként dicsérték.

Az európai országokból is újabb és újabb, energiaellátással kapcsolatos problémákról érkeznek hírek. Átfogóan itt írunk arról, mi vár ránk a következő hónapokban.

Ne hagyd ki!