Egyes országokban különösen nagy megkönnyebbülést jelenthet a jövőben
Fotó: Shutterstock

Kedvező hírek (is) érkeztek az élelmiszerárakról

Miután jelentősen csökkent a fontosabb gabonafélék és a növényi olajok világpiaci ára, zuhant az előző hónapban az élelmiszerárak globális mutatója is. Van azonban ország, ahol több mint a négyszeresére emelkedett az élelmiszerek átlagára egyetlen év alatt.


Csökkenhetnek az élelmiszerárak a világban

8,6 százalékkal zsugorodott június óta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) az élelmiszerár-indexe. Ez a mutató követi a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását. Azonban kedvezőtlen hír, hogy a tavaly júliusi értékét 13,1 százalékkal múlta felül.

A nemzetközi élelmiszerárak csökkenése a nagy megugrás után mindenképp üdvözlendő, főleg az élelmiszerek elérhetősége szempontjából, azonban még számos bizonytalanság maradt a rendszerben, köztük a műtrágya magas ára, ami kihatással lehet a termelési kilátásokra és a gazdák jövedelmére, továbbá a sivár gazdasági kilátások, az árfolyamingadozások – ezek mindegyike komoly veszélyt jelent a globális élelmezésbiztonságra

– nyilatkozta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza.

19,2 százalékot zuhant júliusban a növényi olajok árindexe, amihez a nyersolaj alacsonyabb ára is hozzájárult. A gabonaárak 11,5 százalékkal estek vissza, amit egyebek mellett befolyásolt az ukrán-orosz megállapodás megszületése a fekete-tengeri kikötők megnyitásáról, valamint a szezonális argentin és brazíliai készletbőség.

Mindezek mellett 3,8 százalékkal mérséklődött a cukor árszintje a vizsgált időszakban, valamint 2,5 százalékkal csökkent a tejtermékek árindexe is, a húsoké pedig 0,5 százalékot zsugorodott. Kivételt jelent a csirkehús, aminek a költsége sosem látott magasságokat ért el, részben a madárinfluenzának köszönhetően.

Vannak országok, ahol felrobbantak az élelmiszerárak

A Világbank ezzel szemben arról tájékoztatott a napokban, hogy egyes fejlődő országokban átlagosan három-négyszeresére emelkedett az élelmiszer ára, ami miatt részben az ukrajnai háborúra okolható – írja a Guardian.

A legrosszabb helyzetben Libanon lehet, ahol 2020-ban felrobbant az egyik gabonatároló. Jelenleg képtelenek ellátni a lakosságot elegendő liszttel és kukoricával. Náluk 332 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak egy év alatt idén júniusra. Mellettük különösen rossz helyzetben van Zimbabwe (255 százalékos élelmiszerár-növekedés), Venezuela (155 százalék) és Törökország (94 százalék) is. Libanonban emellett – részben az élelmiszerek elképesztő drágulása miatt – 122 százalékos inflációt mértek egyetlen év alatt.

Mindemellett több ország adóságválságba kerülhet az importélelmiszerek drágulás miatt. A héten például Banglades kért pénzügyi támogatást a Nemzetközi Valutaalaptól, miután rendkívül megemelkedett a behozott élelmiszereik árszintje, valamint az energia ára. Srí Lankához hasonlóan könnyen csődbe mehet az ország.


Ne hagyd ki!