egy charlottenburgi megálló Berlinben
Fotó: Kelvin Magtalas / unsplash

A romantika szerelmeseinek is keresztbe tesz a gázhiány

Berlin azon részein, ahol az utcákat gázzal világítják meg, más színű az éjszaka: a fény éteribb, az árnyékok mélyebbek. De ha Németország ősztől fokozott gázveszélyhelyzetet hirdet, sötétség borulhat erre a városrészre.


Berlinben található a világ legnagyobb fennmaradt gázvilágítási hálózata, főként a nyugati részen: Charlottenburg impozáns sugárútjai még ma is abban a kísérteties fényben fürdenek, ami a 19. században a világ nagy részét megvilágította. Ami egykor kuriózum volt, ma már problémát jelent a városvezetés számára, mivel Németország készül az orosz gáz nélküli jövőre. Mióta a kormány kihirdette a gázellátás riasztási fokozatát, minden lehetséges módon próbálnak spórolni a gázzal, erről itt írtunk bővebben.

Tartva a további csökkentésektől, a városvezetés felgyorsította a megmaradt 23 000 gázlámpa cseréjének terveit. A gázellátás küszöbön álló, esetleges megszűnése mellett a gázlámpák lecserélése segíthet a klímaváltozás enyhítésében is − írja a Reuters.

Berlin szinte az utolsó város a világon, ahol az ember éjszakai sétát tehet és kávét kortyolhat gázlámpánál

− mondta Bertold Kujath, a gázlámpák megőrzésével foglalkozó Gaslight Culture alapítvány vezetője.

Szerinte az új városrészeket elektromosan kellene megvilágítani, de a gázlámpás városrészek jellegzetes karakterét meg kellene őrizni, ez a gáz − ami lámpánként évente mintegy 4500 kWh-nak felel meg, és 6,5 millió eurójába kerül a városnak − csepp a tengerben ahhoz képest, hogy Németországnak milyen megszorításokat kell végrehajtania a közeljövőben.

A dolgok felgyorsítása a minőség romlásával is jár: ahelyett, hogy a díszes öntöttvas oszlopokat fáradságos munkával, egyenként akár 10.000 euróba (4 millió forintba) kerülő módon felújítanák össze, néhányat alumíniumból készült másolatokkal cserélnek le. De még a legújabb LED-ek sem tudják teljes mértékben utánozni az apró láng jellegzetes színét. Ráadásul a LED-ek több rovart vonzanak, mint a gáz, így éjszakánként több száz rovart ölnek meg.

A várost azonban ez sem tántorítja el: a jelenlegi tervek szerint mintegy 3000 gázlámpát őriznek meg a régebbi, falusias városrészekben. Annak ellenére, hogy ez ma, a klímaváltozás korában luxusnak minősül.

Ne hagyd ki!