Gáztűzhelyen lábos mellette nő
Fotó: Shutterstock

Így ugrik meg a németek rezsije októbertől, ez az oka

A német háztartásoknak éves szinten majdnem 500 euróval kell majd többet fizetniük a gázért. A gazdaságra hatalmas terhet ró a méregdrága energiahordozók beszerzése, ezt szeretnék szétteríteni egy új adóval.


A Trading Hub Europe, a német gázpiaci üzemeltető bejelentette, hogy a díjat kilowattóránként 2,418 eurocentben határozzák meg - írja a Reuters.

Keserű pirula

A pluszterhet október elsejétől kell majd megfizetni, és 2024 áprilisáig marad érvényben. Célja, hogy segítse az Unipert – amely az ország legnagyobb oroszgáz-importőre -, valamint más energiaimportőröket a méregdrága energia megfizetésében.

Egy négytagú család számára az adó éves szinten 480 euró (195 ezer forint) körüli összeget jelent. A Verivox összehasonlító platform számítása szerint ez 13 százalékos áremelkedésnek felel meg.

A másik lehetőség az lett volna, hogy összeomlik a német energiapiac, vele együtt pedig az európai energiapiac egy része is – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter az adóról. Hozzátette, hogy Németország Oroszország-függő energiamodellje megbukott, és már nem tér vissza.

Gyorsan kell változtatni, és közben néha le kell nyelni a keserű pirulát

- magyarázta. Hangsúlyozta, hogy célzott segítséget nyújtanak majd a háztartásoknak a pluszköltség kifizetésében.

Nyögi az ipar

Az ipari felhasználókra is vonatkozik az új adó: a Német Acélgyártók Szövetsége úgy számít, hogy a szektor számára további évi 500 millió eurós kiadást jelent azon a 7 milliárd eurón felül, amelyet pluszköltségként számolhattak el a magas energiaárak miatt.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az adó tovább növeli az inflációt Európa legnagyobb gazdaságában, ahol a pénzromlás mértéke máris 8,5 százalékos.

A pluszteher várhatóan közel egy százalékkal emeli majd az inflációt

- véli a Commerzbank szakértője, Joerg Kraemer. Hozzátette: ez egy újabb lépés lehet afelé, hogy a német gazdaság még ezen a télen recesszióba süllyedjen.

A Német Ipari Szövetség segítséget kért Olaf Schulz német kancellártól, aki korábban már ígéretet tett a háztartások támogatására.

Oroszország korábban 20 százalékra csökkentette az Északi Áramlaton át küldött gáz mennyiségét. Németországban emiatt a gázellátás riasztási fokozatát vezették be, majd minden úton-módon próbáltak beszerezni energiahordozót. Itt írtunk arról, hogy az Európába szállított amerikai LNG-n egészen elképesztő mértékű haszon van.

Az Európai Unió az orosz gázra nem, csak az orosz olajra hirdetett embargót, mert nem akarja, hogy a Kreml ezekből a bevételekből finanszírozza az ukrajnai háborút.

Ne hagyd ki!