gáztűzhely lángja
Fotó: KWON JUNHO / unsplash

Tízből hét német csökkentette az energiafogyasztását

Németországot energiaválság sújtja, lakosai máris jelentősen csökkentettek a fogyasztásukon.


Egy új felmérés szerint 10-ből 7 német kevesebb energiát fogyaszt a legnagyobb európai gazdaságban évtizedek óta tartó infláció miatt, míg a lakosság fele kevesebbet költ szabadidős tevékenységekre.

A kevesebb energiát használók aránya az idén áprilisi 63 százalékról ugrott fel 70-re − számol be róla a Reuters.

Az éves infláció júliusban 8,5%-ra gyorsult az áprilisi 7,8%-ról, az energiaköltségek 35%-os emelkedése miatt.

Ha az energiaárak esetleg ismét megduplázódnának, Németország 2023-as gazdasági teljesítménye 4 százalékkal lehet kisebb a kutatók szerint, írtuk korábbi cikkünkben a témában. Ezzel együtt körülbelül 240 ezer állás szűnik meg a kontinens legnagyobb gazdaságában.

Korábban a gázellátás riasztási fokozatát léptették életbe, de nem tűnik távolinak a gázfogyasztás korlátozása sem. . Néhány vállalat már változtatott a munkafolyamatokon az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Az orosz gázszállítások visszaesése miatt a németek az év végére tervezett atomerőmű bezárásokat is elhalasztanák, erről itt számoltunk be.

A felmérés szerint az alacsonyabb jövedelmű háztartások változtatnak leginkább a szokásaikon: kétharmaduk csökkenti a napi bevásárlásokat, valamint a szabadidős tevékenységekre és nyaralásra fordított kiadásokat, szemben az átlagos jövedelmű háztartások felével. A németek rezsije is ugrásszerűen nőtt, majdnem 500 euróval kell többet fizetniük a gázért. A drága energiahordozók költségét pedig egy új adóval szándékozzák szétteríteni: egy négytagú család számára az adó éves szinten 480 euró (195 ezer forint) körüli összeg lesz, ami körülbelül 13 százalékos áremelkedésnek felel meg. Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Ha nem hozzák meg az alábbi intézkedéseket, összeomlik a német energiapiac, vele együtt pedig az európai energiapiac egy része is.

Július közepén Magyarországon is energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, a vészhelyzet kezelése érdekében tervezett intézkedésekről itt írtunk.

Ne hagyd ki!