Nem minden ország vette komolyan a gázfogyasztás csökkentéséről szóló uniós döntést?
Fotó: Shutterstock

Nem minden uniós ország csökkentette a gázfogyasztását

A legújabb statisztikákból kiderül, hogy csökkent az uniós gázfogyasztás a közelmúltban, azonban tagállamonként jelentős eltérések vannak abban, hogy hány százalékkal. Mi több: van olyan ország, amelynek nőtt a fogyasztása.


Jelentős a csökkenés az Európai Unió gázfogyasztásában

Az adott hónapok ötéves átlagához képest 14 százalékkal csökkent idén augusztusban, valamint 15 százalékkal szeptemberben az Unió gázfogyasztása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A fogyasztás jellemzően az ipar és a villamosenergia ágazatokban mérséklődött. A visszaesésnek az ukrajnai háború miatt az oroszokra kivetett szankciók következtében megugró gázáraknak van köze – írja a Reuters.

Az elszálló energiaárak miatt az európai műtrágyagyártó-kapacitások több mint 70 százalékát leállították augusztusban. Emellett szerte az EU-ban csökkentették az acélművek, a kohók és a cementgyártók teljesítményét. Voltak egységek, amelyek ideiglenesen be is zártak.

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztásukat augusztustól. Igyekeztek feltölteni a gáztározóikat és tartalékolni a készleteiket a hűvösebb hónapokra. Ez és az enyhe őszi időjárás is segíthetett abban, hogy a tárolók 94 százalékos töltöttségen vannak. Emiatt a gáz világpiaci ára csökkenni kezdett az elmúlt hetekben, bár még mindig jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Nem mindenki vette komolyan a gázfogyasztás csökkentéséről szóló döntést?

Az egységes európai gázfogyasztási statisztikák az előzetes terveknek megfelelően alakultak, de jelentős eltérések vannak abban, hogy hány százalékkal csökkent a különböző tagállamok fogyasztása. Néhány országban egyenesen emelkedtek a mutatók.

Németország - Európa legnagyobb gázfogyasztója - augusztusban 28 százalékkal, szeptemberben 7,4 százalékkal tudta csökkenteni a fogyasztását az előző évek azonos időszakainak átlagához képest. Mellette az olaszok 22 százalékkal, a hollandok nagyjából harmadával mérsékelték a gázfelhasználásukat a kilencedik hóban. Azonban Spanyolország felhasználása mindkét hónapban nőtt, amit a spanyol gázárkorlátozással, valamint az ország vízenergia-termelésének a visszaesésével, ezért a gázerőművek nagyobb igénybevételével magyaráznak a szakértők.

Változik a rezsi

Az új magyar szabályozás értelmében a gázfogyasztásnál az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (október eleje és december vége között 752,5 Ft) kell fizetni.

Mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

A villamosenergiánál 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint a rezsicsökkentett, kedvezményes ár. Az átlagot meghaladó fogyasztásnál a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram rezsicsökkentett, kedvezményes ára továbbra is 23,1 forint/kWh, e fölözz 62,9 forint a lakossági piaci ár. A H tarifa korlátlanul 36 forinton.

Ne hagyd ki!