Tihanytól Genfig érzik az energiaválságot a kutatóintézetek
Fotó: Shutterstock

Magyar és nemzetközi kutatásoknak is betehetnek a rezsidíjak

Hetek óta nem használhatja a személyzet az egyik legrégebbi magyar kutatóintézet épületeit a magas rezsiköltségek miatt. A helyzetük jövőre sem lesz rózsás, hiszen hatalmas terhet helyez a vállukra a megugró rezsidíj. Azonban nemcsak magyar, hanem például svájci kutatók is hasonló gondokkal küzdenek.


Rezsigondok léptek fel a magyar állami kutatóintézeteknél is

Hibrid munkavégzése áll át a leghidegebb hónapokra a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, így próbálják csökkenteni a napokban 95 éves intézet fűtésének az elszálló költségét. Azonban az előzetes tervek szerint a kutatók és a személyzet java december 19 és február 10 között nem tartózkodhat az épületekben – írja a VG.

Az intézet fenntartója, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szerint rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors emelkedése. A költségek növekedéséről egyelőre nincsenek pontos adataik, mivel a kutatóhelyek több szolgáltatón keresztül többféle ellátásban veszik igénybe az energiahordozókat, azok jövő évi beszerzése pedig számos esetben még folyamatban van.

Az már látható, hogy nagyságrendileg több milliárd forintot tesz ki a várható többletköltség. Mindez rendkívüli intézkedéseket, a fejezeti támogatás keretében biztosított költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosítását tette szükségessé. (…) A kutatóhelyek maguk is vállaltak és meghatároztak energia-takarékossági intézkedéseket, de van, ahol alternatív megoldások (például napelemek) alkalmazásáról is döntöttek. Másrészt átcsoportosításokat hajtottak végre, amelyek fedezetet jelenthetnek a megnövekedett költségekre

- idézi az ELKH közleményét a portál.

Ezenfelül a kutatóhelyek vezetői dönthetnek egyéb intézkedésekről a rezsidíjak csökkentése érdekében. Például elrendelhetnek részleges otthoni munkavégzést, amennyiben a munkához nincs szükség a kutatóhelyek infrastruktúrájára. Azonban a kutatómunka nem állhat le.

Leállhat a Nagy Hadronütköztető

Azonban nemcsak magyar kutatók küzdenek energetikai problémákkal. Európa jelentős megszorításokkal néz szembe a téli fűtési szezon előtt, és az áramhiányhoz való alkalmazkodás miatt hozott intézkedések között szerepel néhány nagy energiafogyasztó leállítása is. Ahogyan arról írtunk, az energia drágulása miatt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet is felkészül a részecskegyorsítóinak, köztük a Nagy Hadronütköztetőnek az alkalmankénti lekapcsolására is.

A francia–svájci határon található CERN Európa egyik legnagyobb áramfogyasztója. Működése 200 megawattnyi energiát igényel, ami majdnem harmada annak, amit a közeli Genf fogyaszt.

Ne hagyd ki!