Áramvezetéket elosztó oszlopok.
Fotó: Unsplash

Egyre több hazai cég kerül áramcsapdába az elszabaduló árak miatt

Az elszabaduló piaci energiaárak komoly problémákat okoznak több hazai energiakereskedő cégnek is, amelyek emiatt kénytelenek felbontani a szerződésüket az általuk ellátott megrendelőkkel, például termelő vállalatokkal, élelmiszerüzletekkel, vagy szállodákkal. Ilyen esetben az árampiacon az elosztói engedélyes társaságoknak kell beavatkozniuk az ügyfelek védelmében, és átmenetileg biztosítani az áramellátást.


Termelő nagyvállalat, szálloda a hoppon maradt cégek között

Az elképesztő mértékű energiapiaci áremelkedés miatt már aktuális problémává vált a hazai piacon, hogy egy energiakereskedő felbontja az ügyfelekkel a szerződését, mert nem tud szállítani – számol be a Telex. A lap szerint azt hallani, hogy a nagy áramelosztók (E.ON, MVM, Opus Titász) most azzal küzdenek, hogy ha egy kereskedő bedől, akkor a szolgáltatóknak az ügyfelek védelmében 30 napig még adnia kell áramot (a hálózati veszteség terhére).

A lapnak az E.ON Hungária, mint elosztói engedélyes cég elismerte, hogy szeptember végétől egyre több olyan jelzést kap versenypiaci energiakereskedő cégektől, hogy

a kereskedők felbontották ügyfeleikkel a hatályos villamosenergia-kereskedelmi szerződésüket, tehát a továbbiakban nem vállalják, hogy villamosenergia-ellátást biztosítsanak számukra.

Az érintett felhasználók között mások mellett ilyen cégeket találni:

  • termelő nagyvállalat,
  • élelmiszeripari kiskereskedelmi lánchoz tartozó üzlet,
  • nyomda,
  • szálloda,
  • önkormányzat.

A lap megjegyzi azt is, hogy már Magyarországon is vannak olyan tenderek, hogy valaki október 15-től keresett energiát. Az ilyen, hónap közben induló szerződés arra utal, hogy egy kereskedő felmondta a szerződését, mert nem tudta biztosítani az ellátást.

Az elosztói engedélyes társaságok a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a hálózat üzemeltetőjeként ideiglenesen ellátják villamos energiával az energiakereskedő nélkül maradt ügyfeleket. Ez az átmeneti időszak lehetőséget biztosít az érintett ügyfeleknek, hogy új szerződést kössenek az ellátásuk biztosítására. Ha ez nem sikerül, akkor áram nélkül maradnak az ügyfelek.


Kezelhetetlen már az ármozgás

Ha egy piacon van mozgás, az remek a kereskedőknek, de ha az a mozgás már napi 20-30 százalék, az kezelhetetlen – emelte ki a Telexnek Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke, mi okozza a problémát.

Gondoljunk bele, hogy ma könnyedén ugrál 30 eurót az ár napon belül, pedig korábban a legnagyobb fundamentális változások (fukusimai katasztrófa) idején is csak 10-15 eurós volt a változás. Egy ilyen piacon minden nehezebb, olyan árszintek alakulnak ki, amit a spekulánsok sem bírnak finanszírozni, kényszerből is kénytelenek kiszállni, ráadásul ha ekkora az ingadozás, egy kereskedő nagyjából 10 másodpercre ad ki egy árat. De melyik ügyfél tud ilyen gyorsan dönteni?

- mondta a szakértő.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a különböző iparágakban miként növelik meg a cégek rezsiköltségét az elszabaduló energiaárak.

Itt pedig arról írtunk, hogy bár a rezsicsökkentés védi a lakossági fogyasztókat, azonban nincsen ingyen ebéd: a cégek rezsiszámlájának megugrását ugyanis az infláció révén, a különböző termékek árának megugrásában fizetjük majd meg.

Ne hagyd ki!