Villanykapcsoló barna függöny kéz
Fotó: Shutterstock

Ennyit nyert ez az EU-tagállam az energiatakarékossággal

Spanyolországban 3,7 százalékkal csökkent az energiafelhasználás az első héten, miután energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be. Történt ez annak ellenére, hogy döglesztő meleg volt, és olyankor általában az emberek felturbózzák a légkondit.


Az előző év azonos hetével egybevetve, és a hőmérsékleti és egyéb tényezők hatásával kiigazítva az áramfelhasználás csökkenése elérte a 6 százalékot az első héten.

Egyszerű lépések

A megtakarítás mintegy fele a szigorú hőmérsékletszabályozásnak tudható be, illetve annak, hogy kötelező lekapcsolni a világítást a középületekben és a boltok kirakataiban – közölte a spanyol energiaügyi miniszter, Teresa Ribera.

Emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió közös törekvésével összhangban Spanyolország is csökkenteni próbálja a gázfogyasztást még a tél előtt, miután bizonytalannak tűnik az orosz gázszállítás.

Abban a helyzetben leszünk, hogy közösen adhatunk majd választ Putyin zsarolására – mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón.

Az Unió korábban azzal vádolta Putyin orosz elnököt, hogy politikai fegyverként használja a gázcsapokat.

A tél réme

Az uniós országok augusztus elején megegyeztek abban, hogy önkéntes alapon 15 százalékkal fogják vissza gázfelhasználásukat és feltöltik a gáztározókat. A döntést Magyarország és Lengyelország kivételével az összes tagállam megszavazta.

Spanyolország ezen belül 7 százalékos csökkentést vállalt be. A dél-európai ország az áram egy nagyobb részét – júliusban 31 százalékát – földgáz felhasználásával állítja elő.

Az Európai Unió arra készül, hogy Oroszország, amely korábban az Unió gázszükségletének 40 százalékát fedezte, télre esetleg teljesen elzárja a gázcsapokat.

Ne hagyd ki!