Nem használjuk ki kellően hazánk természetes adottságait?
Fotó: Shutterstock

Van egy jó lehetőségünk a gázfelhasználásunk csökkentésére

A földkéreg geotermikus energiája korlátlan és meglehetősen olcsó energiaforrás, melynek hasznosításában különösen nagy lehetőségek rejlenek Magyarországon. Azonban a távhőrendszer fejlesztésének van némi gátja.


Nem használjuk ki kellően hazánk természetes adottságait?

Az egyik legkevésbé kihasznált energiaforrásunk a földhő, pedig Magyarország akár nagyhatalom is lehetne a felhasználásában. Hasznosítása elengedhetetlen lenne a vállalt klímasemlegességi céljaink eléréséhez, valamint a gázfüggőségünk csökkentéséhez.

A földkéreg geotermikus energiája korlátlan és nagyon olcsó energiaforrás. Ráadásul hazánk különleges adottságai miatt a földkéregben lefelé haladva a világátlagnál nagyjából kétszer gyorsabban emelkedik a hőmérséklet. Igaz, mivel hőenergiáról van szó, nem szállítható nagy távolságokra, ezért csak regionálisan felhasználható.

Ha lemegyünk ezer méter mélyre, akkor öt 50-60 °C-os vizet találunk, ha pedig kétezer méter mélyre, akkor 100-120 °C-osat. Ez a víz kiválóan alkalmas fűtésre

- nyilatkozta Kerekes Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutató-főmunkatársa a G7-nek.

Hozzátette, jelenleg a fél százalékot sem éri el a geotermikus energia az országos primerenergia-felhasználásban, viszont sokkal nagyobb potenciál van benne, mely kihasználását az energiaköltségek emelkedése különösen fontossá teszi.

Van pozitív példa

Igen nagy probléma, hogy a magyarországi lakások jellemzően nem jól szigeteltek és/vagy elavultak a fűtési rendszereik. Emiatt a távfűtésben 90-100 °C-os előremenő vízhőmérsékletre van szükség, azonban csak kevés helyen van olyan meleg termálvíz, ami közvetlenül hasznosítható lenne. Viszont szerencsés helyzetben van például Győr, Miskolc, Szeged és Mosonmagyaróvár, ahol van megfelelően magas hőfokú víz, így azt a távfűtésben is hasznosítani tudják.

A szekértő megjegyezte, nehéz megmondani, egy adott országban a geotermikus energia mekkora potenciállal bír. De a Magyarországon ismert és alkalmazott technológiákkal és a használt termálvíz visszasajtolásával, évi mintegy száz PJ energiamennyiséget lehetne felhasználni hosszú távon fenntartható módon.

Ez a mennyiség elegendő arra, hogy az éves magyar energiafelhasználásnak a tíz százalékát, a fűtési célú energiafelhasználás negyedét-ötödét termálvizek segítségével elégítsük ki

- mondta Kerekes Lajos.

Megjegyezte, a hazai távhőrendszer fejlesztésének fő kihívása a kedvezőtlen szabályozás. Ráadásul a távhőtermelői árakat évente állapítják meg, ami miatt a megújuló távhőtermelői projektek finanszírozása nagyban ellehetetlenül, hiszen nem lehet a hitel időtávjában a bevételekkel megbízhatóan kalkulálni.


Ne hagyd ki!