Vajon mire tervezik költeni az emberek az otthonfelújítási programban elnyert összeget? Erre a kérdésre kereste a választ a GKI és a Masterplast közös felmérésükben.


​A legnépszerűbb ötletek

Az 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek nagyobb része (harmada) a fürdőszobát és a belső tereket (többek között a belső fali-, padló-, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását takarja) tervezi felújítani, míg bő negyedük a fűtési rendszert, illetve a külső nyílászárókat korszerűsítené. Továbbá az is kiderült, hogy minden ötödik válaszadó szeretne tetőfelújítási és hőszigetelési munkálatokat végezni.

​Különbségek ingatlantípusonként

A családi házak esetében jellemzően szeretnének költeni a terasz, az előtető, az erkély felújítására vagy építésére, emellett 26 százalékos gyakorisággal említették a kerítés felújítását, építését. Továbbá a megkérdezettek 17 százaléka napkollektorokra is fordítana a támogatásból. Ettől csak 1 százalékkal marad le a garázsok népszerűsége. A tégla építésű társasházi lakások esetében már máshova helyeződik a hangsúly. Itt a legnépszerűbb a klímaberendezések beépítése, illetve cseréje (24%), emellett az árnyékolástechnikai munkálatok (21%) és a hang- és vízszigetelési munkálatok (14%) viszik a prímet.

​Településtípusok közötti különbségek

A fentiek mellett eltérések rajzolódnak ki a különböző típusú települések esetében is. A fővárosiak a hang- és vízszigetelési megbízásokat az országos átlagnál jóval nagyobb számban szeretnék elvégeztetni. Nagyvárosok esetében inkább a belső terek felújítása kap nagyobb hangsúlyt, itt minden második válaszadó erre használná a támogatást. Ahogy haladunk a kisvárosok felé, egyre inkább az elektromos belső hálózatok, a gáz, a víz, a fűtési rendszer és a kémények cseréje kerülnek előtérbe a kerítések felújításával egyetemben. Tetőfelújítás, hőszigetelés, külső nyílászárók cseréje pedig a községek köreiben az egyértelmű slágerek. Végezetül érdekességképp kirajzolódott az is, hogy a legnagyobb bevétellel rendelkezők köreiben volt a legnagyobb aktivitás a klímaberendezések, a napelemes rendszerek, illetve a térburkolatok cseréje és beépítése iránt. Ebből látszik, hogy ezen munkák elvégzése továbbra is a luxusnak számít.


The Conversation

Friss

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!